Kevesebben tartják alkalmasnak Tarlóst Budapest vezetésére

  • narancs.hu
  • 2019. június 17.

Belpol

De az ellenzék lehetséges jelöltjei sem tarolnak.

Ha lassan is, de kopik Tarlós István népszerűsége" – írja a Népszava, a lap megrendelésére készült felmérésről: a A főpolgármestert decemberben még a budapestiek 59 százaléka tartotta alkalmasnak arra, hogy vezesse a várost, most viszont a Publicus Intézet szerint már csak 48 százalék gondolja ezt.

A népszerűségvesztés egyik fő oka az lehet, hogy „eltűntek” azok a baloldali szavazók, akik bíztak Tarlósban; a felmérés szerint „egy részük a politikatudatos bizonytalanokhoz ment át, egy részük pedig a baloldali jelöltek között találta meg favoritját”.

A kutatásból az is kiderült, az ellenzéki szavazók 58 százaléka várja el, hogy a főpolgármester ki tudjon állni a Fidesz-kormánnyal szemben a városért, 36 százalékuk pedig azt, hogy legyen kellően kompromisszumkész. A bizonytalanok első számú kritériuma szintén a kormánnyal szembeni érdekérvényesítés (58 százalék), a második legfontosabb szempontjuk viszont a városvezetői tapasztalat (45 százalék). Ám az, hogy főváros első embere karizmatikus legyen, mindkét csoport esetében a legkevésbé volt lényeges.

A felmérés felhívja a figyelmet egy ellentmondásra is: Tarlós ellenfele az előválasztás győztese lesz, csakhogy az előválasztás az aktív ellenzéki szavazók aktusa, vagyis a bizonytalanok kimaradnak a procedúrából.

A Publicus szerint emiatt az előválasztás sokkal szorosabb lesz, mint ami a főpolgármesteri-alkalmassági különbségekből következne – ugyanis most nem programok küzdenek, hanem a pártkötődés harcol az értékválasztással, de probléma lehet az is, hogya nem pártlogikán voksoló bizonytalanok egy kevéssé szimpatikus jelölt esetén passzívak maradhatnak főpolgármester-választás idején is, azaz nő Tarlós újrázásának az esélye.

Ezt alá is támasztja a felmérés. Jelenleg a budapestiek 59 százaléka állítja, hogy elmegy szavazni ősszel. Ha az az állítás, hogy Tarlóssal az „előválasztás győztese” mérkőzik, akkor a főpolgármester a voksok 28 százalékát kapná, riválisa pedig a szavazatok 21 százalékát. Ha az általános megfogalmazás helyére Karácsony kerül, ő már 26 százaléknyi voksra számíthatna, míg Tarlós 27 százalékra. Ha Kálmán Olga akkor 20-28 százalék lenne az eredmény, ha Kerpel-Fronius Gábor akkor pedig 15-28 százalék.

Figyelmébe ajánljuk