Így dobta el Magyarország a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatását

  • narancs.hu
  • 2021. július 23.

Belpol

A norvég külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar fél miatt nem sikerült megegyezni.

A norvég külügyminisztérium honlapján péntek reggel jelent meg a közlemény arról, hogy a donor országok és Magyarország nem tudtak megállapodni az EGT és Norvég Alapok civil társadalomnak szánt támogatásainak a kezeléséről.

"Ezért a jelenlegi időszakban Magyarországon nem lesznek az Alapokból finanszírozott programok, és Magyarország elveszti a hozzáférést az Alapokból előirányzott mintegy 214,6 millió euróhoz"

- írják. Ezzel Magyarország kürölbelül 77 milliárd forinttól esik el.

A közleményben Eriksen Søreide norvég külügyminisztert idézik: "Megerősíthetem, hogy egy hosszú és átfogó folyamatot követően nem jutottunk egyetértésre. Véleményünk szerint az EGT és Norvég Alapok nagyon hasznosak lehettek volna különösen a magyarországi civil társadalom támogatásában, továbbá a gazdasági, energia és klímavédelmi innovációk fellendítésében, valamint a kisebbségi jogok előmozdításában".

A külügyminiszter hozzátette azt is, hogy az egyezség amiatt nem születhetett meg, mert "Magyarország  nem fogadta el, hogy a szakmailag legalkalmasabb pályázó kapja a megbízást".

"A donor országoknak mind a 15 kedvezményezett országban van egy feltétlen kitételük arra vonatkozóan, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen. Ezzel Magyarország is egyetértett, azt azonban nem fogadta el, hogy a szakmailag legalkalmasabb pályázó kapja a megbízást. Ezért nem tudtunk megegyezni, így a 2020 decemberében Magyarországgal kötött megállapodásból következik, hogy a jelen támogatási periódusban Magyarországon nem lesznek az EGT és Norvég Alapokból finanszírozott programok – mondta  el Søreide.

A Magyarországnak előirányzott mintegy 214,6 millió euró felhasználásáról 2016 óta folynak tárgyalások, 2020. december 21-én pedig együttműködési megállapodást kötettek, miszerint  egyetlen program sem hagyható jóvá egy független civil alapkezelő kinevezése előtt. A megállapodásban július 21-re kitűzött határidőre azonban nem sikerült megegyezni egy ilyen alapkezelőben.

"Az alapkezelő feladata a civil társadalomnak előirányzott több, mint 10 millió euró kezelése, továbbá biztosítania kell, hogy az alap a civil társadalom megerősítését, az államplgári szerepvállalás ösztönzését és a sérülékeny csoportok támogatását szolgálja. A donorok a célkitűzések elérésére legalkalmasabb alapkezelőt kell válasszák. Ebben a kérdésben nem jutottunk egyetértésre Magyarországgal" – magyarázta a külügyminiszter.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk