Az Orbán-kormány államtitkárát is célba vették a kémszoftverrel

  • narancs.hu
  • 2021. július 23.

Belpol

Aszódi Attila 2018-ban lett célpont, amikor még a kormány tagjaként kritizálta a Paks II. projekt menetrendjének fellazítását.

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár is szerepel azok között, akiket célba vettek a Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogrammal. Ez derül ki abból a kiszivárgott listából, amely a Pegasust kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza - íra a Telex.

Ahogy írják, Aszódi ekkor még a kormány tagja volt, de éppen ebben az időszakban sorozatos konfliktusai voltak a felettesével, Süli János miniszterrel amiatt, hogy műszaki okokra hivatkozva nem akarta engedni a Paks II. projekt menetrendjének fellazítását.

A kiderült adatok szerint Aszódit a hivatalos kormányzati telefonszámán vették célba, amelyen a munkával kapcsolatos ügyeit intézte. A készüléket viszont akkor le kellett adnia 2019 januárjában, amikor nem sokkal a célba vétel után, felmentették posztjából és menesztették a kormányból.

A Telex hozzáteszi, hogy a kiszivárgott adatok még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust, és a készülékekbe ténylegesen be is hatoltak, bár ezt számos esetben – köztük több magyar célpontnál – a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe. Ezért megkeresték Aszódit is, de az ügyben nem kívánt nyilatkozni, a telefonról pedig elmondta, hogy már nincs a tulajdonában, így nincs lehetőség azt megvizsgáltatni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk