Már 20 gyanúsított ellen nyomoznak a vesztegetési ügyben

  • narancs.hu
  • 2022. május 6.

Belpol

Pénzért vállalták, elintézik, hogy nyerjen a pályázat. Heten minisztériumi tisztviselők vagy azok voltak, tizenketten gazdálkodó szervezetnél dolgoznak. De ki az az egy?

Péntekig 20 embert hallgatott ki a főügyészség a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési ügyben.

Ez áll Polt Péter legfőbb ügyész levelében, amely Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kérdésére ad válaszokat – írja a HVG.

A kihallgatott gyanúsítottak közül tizenketten gazdálkodó szervezetek képviselői, heten pedig jelenlegi vagy korábbi minisztériumi tisztviselők – olvasható a levélben.

Az nem derül ki, hogy a fennmaradó egy személy mivel foglalkozik.

Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint ezt a nyomozást nem az OLAF kezdeményezte, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feljelentése alapján vizsgálódnak. Miután áprilisban őrizetve vettek, majd letartóztattak öt pénzügyminisztériumi pályázatkezelőt hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanújával, gépjárműveket, ingatlanokat foglaltak le, valamint több mint 200 millió forint készpénzt és értékpapírokat, 60 millió forint értékben.  A pénz nagy része, 190 millió forint egy pénzügyminisztériumi kormánytanácsosnál volt: széfjében 3,5 millió forintot, majdnem tízezer amerikai dollárt és több mint nyolcezer eurót találtak.

Az ügyről a kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a gyanúsítottak az ügyészség szerint azt ígérték, elintézik az eredményes pályázatokat, vagy fellebbezés után az eredmény megváltoztatását, pénzért. Ginop-pályázati pénzekről van szó.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk