Már az OKFŐ főigazgató-helyettese is úgy látja, nincs elég orvos a közellátásban

  • narancs.hu
  • 2023. június 27.

Belpol

A jelenlegi egészségügyi struktúrához, mert nem mindannyian vesznek részt az ellátásban teljes munkaidőben.

Kimondhatjuk, hogy a jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humán erőforrás, és ott van még a magánellátás, amelynek nagy része szintén az említett 39 ezres orvos munkaerejére épít.”

– ezt Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese jelentette ki az IME szaklap egészségügyi konferenciáján a Népszava cikke szerint.

Az OKFŐ főigazgató-helyettese arról is beszélt, hogy

a jelenlegi közellátás fenntartásához elegendő lenne a KSH által nyilvántartott és a rendszerben dolgozó nagyjából 39 ezer orvos, ha valamennyien teljes munkaidejükben állami intézményekben dolgoznának.

Az említett orvosok azonban nem mindannyian vesznek részt az ellátásban teljes munkaidőben.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár még februárban azt mondta, hogy van elég orvos a rendszerben, de nincsenek jól elosztva az erőforrások.

Szondi Zita szerint a fekvőbeteg ellátásban dolgozó orvosok 81 százaléka 32 intézményben, leginkább klinikai központokban, megyei irányító kórházakban, országos intézetekben, fővárosi kórházakban dolgozik, de hasonlóan decentralizált az ellátás a járóbetegek esetében is.

A 374 szakrendelőben évente 50-60 millió esetet látnak el, azonban a közfinanszírozott ellátások 80 százalékát ezen intézmények 20 százaléka, azaz 70-80 járóbetegellátó végzi. Ez az adat is az ellátásszervezéssel, a betegirányítással kapcsolatos problémákat jelzi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk