Már kedden benyújtják a szigorított Stop Soros törvénycsomagot
D__TT20180524016.jpg

Már kedden benyújtják a szigorított Stop Soros törvénycsomagot

  • MTI
  • 2018. május 24.

Belpol

Büntető törvénykönyvi tényállás lesz a törvénytelen bevándorlás szervezése.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, az új kabinet megalakulása után tartott első kormányinfón elmondta, a kormány már első ülésén megtárgyalta a Stop Soros törvénycsomagot, valamint a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatot, amelyek jövő héten kerülhetnek az Országgyűlés elé. Erre kaptak felhatalmazást a választáson, tette hozzá. A Stop Soros törvénycsomagról elmondta: ennek keretében módosul a rendőrségi törvény, a büntető törvénykönyv, a menedékjogi, az államhatárról szóló és a szabálysértési törvény. Rögzítik, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény, létrejön egy ilyen Btk.-tényállás.

false

 

Fotó: MTI – Kovács Attila

Gulyás arról is beszélt, hogy az alkotmánymódosítás tartalmazza majd az önálló közigazgatási bíráskodás létrehozását. A tervek szerint a legfelsőbb közigazgatási bíróság létrejöttével a Kúriával egy szinten egy másik legfőbb jogorvoslati fórum alakul meg – ismertette a miniszter, hangsúlyozva, hogy ez a bírósági szervezeti rendszert nem érinti.
Az alkotmánymódosítási indítványról egyeztetést kezdeményeznek majd az ellenzéki pártokkal – közölte.
A CEU-val kapcsolatos felvetésre válaszolva emlékeztetett, hogy december 31-ig kell megállapodást kötnie a kormánynak és az intézménynek, amit az Országgyűlésnek is ratifikálnia kell.
A bírósági ítéletek politikusi kommentálásáról szólva a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: a politika nem teheti meg, hogy a társadalom által nagy várakozással fogadott ítéleteknél ne szólaljon meg. A bírák is szoktak reagálni a bíróságokat érintő előterjesztésekre – jegyezte meg.
Azt is közölte, hogy a kormány egy éven belül kiköltözik az Országházból.
Azzal kapcsolatban, hogy a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet kampányba kezd, hogy az Európai Néppárt zárja ki sorából a Fideszt, úgy reagált: a HRW nagyrészt Soros György támogatásából él, ezért nem csodálkozik, hogy nem tetszik a szervezetnek a kormány bevándorláspolitikája. Egyúttal kiemelte: a Fidesz az Európai Néppárt legsikeresebb tagpártja.

Neked ajánljuk