Már nem világít tovább az Elios kistestvére

  • narancs.hu
  • 2021. október 25.

Belpol

Befejezi közvilágítási projektjét a végelszámolás alatt álló Sistrade: a cég központi szerepet töltött be az Elios-botrányban, vezetője Tiborcz István üzlettársa is volt.

Nem verik ugyan nagydobra, de szépen halad a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik legfontosabb cégének, a Sistrade Kft.-nek az eltüntetése, írja az Mfor.hu pénzügyi portál. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ugyanis visszavonta a cég közvilágítási üzemeltetési engedélyét.

Az engedélyes a hivatalnál 2021. február 22. és 25. napján érkeztetett elektronikus leveleiben kérte engedélyének visszavonását. Kérelmének indoklásában leírta, hogy az engedélyes a közvilágítás üzemeltetésére vonatkozó tevékenységét befejezte.

Az utolsó város, ahol a Sistrade Kft. világított Pécs volt, de a város közvilágításának üzemeltetését az SMHV Energetika Kft. vette át.

A Sistrade Kft. -amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg –korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de az Elios-botrány óta ez a szám folyamatosan csökkent. Tavaly márciusban már csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd.

Emlékezetes: az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet. Ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok – a megbízók rendre az Elios Zrt.-t találták meg.

Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. Hamar egy iskolába járt a kormányfő vejeként ismert Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven.

Szintén az Mfor.hu szúrta ki, hogy idén áprilistól végelszámolás alatt áll a Sistrade Kft., szeptember 28-án pedig végelszámolás alá került a korábban Tiborcz István résztulajdonában is lévő Elios Zrt. is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk