Maruzsa Zoltán szerint az iskolában nincs helye az erőszaknak, ezért rendeltek iskolaőröket az intézményekbe

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 2.

Belpol

Az őrök sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel is.

A szeptemberi tanévkezdéskor 423 köznevelési feladatellátási helyen léptek szolgálatba iskolaőrök – közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, ahol egy sor ellentmondásos információt is közölt.

Maruzsa kijelentette: az iskolában nincs helye az erőszaknak. Sőt nemcsak kijelentette, hanem azt is hozzátette, ez volt a kormány mottója, amikor a kabinet ülésén döntés született arról, hogy iskolaőröket vezényelnek az intézményekbe.

Majd azt is kifejtte, hogy az iskolaőr olyan személy, aki sokkal több mint egy portás, de nem rendőr, akiket speciális képzésen arra készítették fel, hogy az iskolai közegben fegyverhasználat nélkül pusztán a jelenlétükkel fenn tudják tartani a rendet.

Megtudhattuk azt is, hogy az iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel. Utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor.

Bár az iskolaőrök egyenruhában végzik a munkájukat, szolgálati igazolványuk, jelvényük van, nem tekinthetők rendőrnek, mert nem állítanak elő, nem fognak el, nem hallgatnak ki – indokolt az államtitkár.

Fő feladatuk  a pedagógusok, nevelők, oktatók munkájának biztosítása, a személyüket érő támadások megelőzése. Elmondása szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nevelési-oktatási kérdésekben javaslatot nem fogalmazhatnak meg, kizárólag a biztonsági kérdésekbe szólhatnak bele.

Figyelmébe ajánljuk