Még a háború kitörése után is beszállított az orosz hadsereget ellátó cégnek egy magyar vállalkozás

  • narancs.hu
  • 2023. június 1.

Belpol

Gázpalackot szállítottak a felfújható tankokat gyártó Ruszbalnak.

Bár a budapesti társaság bevallása szerint jelenleg nem állnak gazdasági kapcsolatban az orosz céggel, a magyar Alumíniumárugyár Zrt. még tavaly nyáron is szállított gázpalackot az orosz hadseregnek harci eszközöket gyártó és szállító moszkvai Ruszbalnak – írja a Szabad Európa.

Összesen 25 olyan európai vállalkozás szerepel a The Insider oknyomozó portál listáján, amelyek az Ukrajna elleni háború kirobbanása után üzleti kapcsolatban maradtak az orosz hadseregnek beszállító cégekkel. A Budapesten bejegyzett Alumíniumárugyár Zrt. is ilyen.

A magyar vállalkozás a Ruszbal nevű cég egyik szerződéses partnere, amely felfújható tankot gyárt az orosz fegyveres erők számára. 

A Szabad Európa által látott dokumentumok alapján a magyar cég az utóbbi időszakban évente egyszer, utoljára hónapokkal a háború kitörése után, 2022 júniusában szállított gázpalackot a Ruszbalnak. A lap emlékeztetett, az ilyen tartályok orosz exportjára is vonatkozó uniós szankció 2022. július 10-én lépett érvénybe, így a júniusi szállítással az Alumíniumárugyár még épp nem sértett szankciót.

A Szabad Európa kérdéseire az Alumíniumárugyár Zrt. úgy reagált: „Társaságunk nem áll gazdasági kapcsolatban a nevezett céggel, nem szállít nekik. Társaságunk eleget tesz az EU Oroszországgal szembeni szankciói betartására vonatkozó kötelezettségének.”

(Címlapképünkön: A cseh Inflatech cég által gyártott, az ellenfél megtévesztésére használt felfújható tank. Forrás: Michal Cizek/AFP)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Dario G

  • narancs.hu

Nemcsak a producer ment el, hanem egy szelet az 1990-es évekből is.