Novák Katalin már 25 embernek adott elnöki kegyelmet idén

  • narancs.hu
  • 2023. június 1.

Belpol

Ebből 22 kérvényt egyetlen nap alatt írt alá a köztársasági elnök.

Idén május 12-ig 25 embernek adott kegyelmet Novák Katalin, április 27-én pedig egyszerre 22 személy kegyelmi kérvényét írta alá a köztársasági elnök – írja a hvg.hu.

A lap emlékeztetett, az április 27-i tömeges kegyelem nem csak a döntések számossága miatt marad emlékezetes, hiszen gyakorlatilag azóta sem szűnő közéleti-politikai vitát okozott, hogy a 22 kegyelmi döntésből 6 az úgynevezett Hunnia-per érintettjeinek, köztük Budaházy Györgynek kedvezett. A Budaházynak és öt társának a szabadságot jelentő április végi államfői döntés már a második lépcső volt, miután tavaly decemberben Novák a perben érintett vádlottak közül hétnek már kegyelmet adott.

A hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszul a Sándor-palota közölte:

az államfő április 27-i kegyelmi döntései közül „hat kapcsolódott a Hunnia-perben érintett személyekhez”, a további, kegyelmet kapott „16 személy mindegyike külön büntetőügy terheltje volt”.

Azt is közölték, hogy a 22 döntés mindegyike végrehajtási kegyelmi döntés volt, vagyis az érintettek jogerős büntetése ért ezzel véget, továbbá az is kiderült, hogy  Novák Katalin május 12-ig újabb kegyelmet nem adott.

A kegyelmi kérvények eljárásrendje egyébként kötelezővé teszi az Igazságügyi Minisztérium bevonását is. A szaktárca véleményez, az államfői döntést pedig még a miniszternek, vagyis Varga Juditnak is ellenjegyeznie kell, hiszen anélkül a döntés nem lép érvénybe. A lap közérdekű adatigénylésére a Sándor-palota azt is elárulta, hogy bár a vonatkozó jogszabályok csak „2018. július 1. napjától írják elő az igazságügyért felelős miniszter számára, hogy az ellenjegyzési jog gyakorlásáról tájékoztassa a köztársasági elnököt”, 2010. augusztus 6. óta rendelkeznek adatsorral a kegyelmi határozatokról. „Ezen időponttól kezdve 2023. május 12. napjáig az igazságügyi miniszter egyetlen kegyelmi határozat ellenjegyzését sem tagadta meg.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.