Novák Katalin már 25 embernek adott elnöki kegyelmet idén

  • narancs.hu
  • 2023. június 1.

Belpol

Ebből 22 kérvényt egyetlen nap alatt írt alá a köztársasági elnök.

Idén május 12-ig 25 embernek adott kegyelmet Novák Katalin, április 27-én pedig egyszerre 22 személy kegyelmi kérvényét írta alá a köztársasági elnök – írja a hvg.hu.

A lap emlékeztetett, az április 27-i tömeges kegyelem nem csak a döntések számossága miatt marad emlékezetes, hiszen gyakorlatilag azóta sem szűnő közéleti-politikai vitát okozott, hogy a 22 kegyelmi döntésből 6 az úgynevezett Hunnia-per érintettjeinek, köztük Budaházy Györgynek kedvezett. A Budaházynak és öt társának a szabadságot jelentő április végi államfői döntés már a második lépcső volt, miután tavaly decemberben Novák a perben érintett vádlottak közül hétnek már kegyelmet adott.

A hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszul a Sándor-palota közölte:

az államfő április 27-i kegyelmi döntései közül „hat kapcsolódott a Hunnia-perben érintett személyekhez”, a további, kegyelmet kapott „16 személy mindegyike külön büntetőügy terheltje volt”.

Azt is közölték, hogy a 22 döntés mindegyike végrehajtási kegyelmi döntés volt, vagyis az érintettek jogerős büntetése ért ezzel véget, továbbá az is kiderült, hogy  Novák Katalin május 12-ig újabb kegyelmet nem adott.

A kegyelmi kérvények eljárásrendje egyébként kötelezővé teszi az Igazságügyi Minisztérium bevonását is. A szaktárca véleményez, az államfői döntést pedig még a miniszternek, vagyis Varga Juditnak is ellenjegyeznie kell, hiszen anélkül a döntés nem lép érvénybe. A lap közérdekű adatigénylésére a Sándor-palota azt is elárulta, hogy bár a vonatkozó jogszabályok csak „2018. július 1. napjától írják elő az igazságügyért felelős miniszter számára, hogy az ellenjegyzési jog gyakorlásáról tájékoztassa a köztársasági elnököt”, 2010. augusztus 6. óta rendelkeznek adatsorral a kegyelmi határozatokról. „Ezen időponttól kezdve 2023. május 12. napjáig az igazságügyi miniszter egyetlen kegyelmi határozat ellenjegyzését sem tagadta meg.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

„Ha szabad lennék”

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.