„Még több gyermek nő majd fel állami gondoskodásban”

  • narancs.hu
  • 2020.11.20 15:50

Belpol

11 civil szervezet tiltakozik az örökbefogadást szigorító törvényjavaslat ellen.

Tizenegy civil szervezet közleményben tiltakozik az örökbefogadást szigorító törvényjavaslat ellen, szerintük még több gyermek nő majd fel állami gondoskodásban és kerül külföldre örökbefogadó szülőkhöz, ha elfogadják a tervezetet.

A civil szervezetek pénteki közös közleménye szerint - amit a gyermekek világnapja alkalmából fogalmaztak meg - a kormány ellehetetlenítené az egyedülállók - és velük együtt az élettársi kapcsolatban vagy azonos nemű párkapcsolatban élők - örökbefogadásának lehetőségét, csökkentve ezzel az örökbefogadók számát.

Hangsúlyozták, hogy az állam nem jó szülő, és szakértők szerint egy nevelőintézet még akkor sem tudja megadni a gyermekek fejlődéséhez szükséges figyelmet és érzelmi biztonságot, ha nem történik ott például bántalmazás.

"Ezért minden gyermek érdeke az, hogy ne nevelőintézetben, hanem családban vagy közösségi gondozásban nőjön fel, ami megegyezik az ENSZ és az Európa Tanács irányelveivel is" - áll a közleményben.

Hozzátettek, hogy a javaslatcsomag - az örökbefogadás aránytalan megnehezítésén túl - a transz- és interszex gyermekek jogait is tovább csorbítaná. „Az elmúlt évek politikai retorikája és kormánypárti vezető politikusok homofób megszólalásai alapján kétségtelen, hogy a javaslatcsomag hátterében a szivárványcsaládokkal szembeni előítéletek állnak. Olyan sztereotípiák, amelyeket a szakma tételesen utasít el: egyetlen tudományosan megalapozott és elismert kutatás sem támasztja alá, hogy az azonos nemű szülők gyermekei bármilyen szempontból hátrányo­sabb helyzetben lennének, mint a heteroszexuális párok gyermekei” – írják.

A közleményt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Közösség, a qLit - Leszbikus Magazin és Programszervező Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért írták alá.

Neked ajánljuk