Meghalt Setét Jenő

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

A roma polgárjogi aktivista 50 éves volt.

Kedd reggelre elhunyt a roma polgárjogi aktivista, a hírek szerint halálát szívinfarktus okozta - számolt be a Klubrádió.

Setét Jenő Brada 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel, és ár egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt - írja róla megemlékezésében a Roma Sajtóközpont. Elmondják, fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől a Roma Polgárjogi Alapítványnál dolgozott, a roma polgárjogi mozgalom egyik legismertebb aktivistája Budapesten.

Nevéhez fűződik a Roma Büszkeség Napjának megszervezése, emellett vezetője volt az Idetartozunk Egyesületnek, amely a magyarországi roma közösségek idetitáspolitikájának és a demokratikus részvételük lehetőségeinek a megteremtéséért küzdött. 

Tevékenységéért számos díjjal tüntették ki: 1997-ben a Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben a Solt Ottilia-díjat, 2008-ban az Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben a Fekete Párduc-díjat, 2020-ban a Raoul Wallenberg-díjat kapta meg.

Figyelmébe ajánljuk