Meghalt Setét Jenő

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

A roma polgárjogi aktivista 50 éves volt.

Kedd reggelre elhunyt a roma polgárjogi aktivista, a hírek szerint halálát szívinfarktus okozta - számolt be a Klubrádió.

Setét Jenő Brada 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel, és ár egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt - írja róla megemlékezésében a Roma Sajtóközpont. Elmondják, fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől a Roma Polgárjogi Alapítványnál dolgozott, a roma polgárjogi mozgalom egyik legismertebb aktivistája Budapesten.

Nevéhez fűződik a Roma Büszkeség Napjának megszervezése, emellett vezetője volt az Idetartozunk Egyesületnek, amely a magyarországi roma közösségek idetitáspolitikájának és a demokratikus részvételük lehetőségeinek a megteremtéséért küzdött. 

Tevékenységéért számos díjjal tüntették ki: 1997-ben a Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben a Solt Ottilia-díjat, 2008-ban az Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben a Fekete Párduc-díjat, 2020-ban a Raoul Wallenberg-díjat kapta meg.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!