Direkt36: a Pegasus kémszoftver korábbi lobbistáját szerződtette a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. január 24.

Belpol

George Tucker washingtoni lobbistát a magyar külügy szerződtette 2021 végén.

A lobbista egy korábbi cégével tavaly őszig a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO Groupnak, illetve anyavállalatának adott tanácsokat - írja a Direkt36. Tucker cégét, a Mercury Public Affairst feltételezhetően szoros viszony fűzte az NSO Grouphoz. A megfigyelési botrány feltárásán dolgozó újságírók kérdéseire Tucker PR- és lobbicége küldte a válaszokat.

A washingtoni Al-Monitor szerint azért volt szükség tanácsadók szerződtetésére még 2020 elején, mert az NSO Group ellen az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában perek, illetve jogi eljárások indultak. Az egyik legjelentősebb eljárást a Facebook indította, miután fény derült arra, hogy a WhatsApp hibáit kihasználva, a felhasználok telefonját megfertőzték a Pegasus szoftverrel. A nagyobb port kavaró Pegasus-botrány viszont csak egy évvel később robbant, amikor egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat feltárta, hogy rendszerszinten éltek vissza az izraeli kémszoftverrel legalább tíz országban. 

Két nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette az NSO Groupot, Tucker lobbicége megszüntette a velük kötött szerződését. Mindeközben a Mercury Public Affairs szervezeti átalakuláson ment át, ekkor jött létre az az IGG, LLC nevű delaware-i cég is, amely a magyar kormánnyal a megállapodást aláírta. Tuckerék „marketing- és kommunikációs szolgáltatásokat, valamint jogi stratégiai tanácsadást” fognak várhatóan nyújtani az államnak, hozzávetőlegesen havi 77 millió forintért.

Scott Cullinane, a US-Europe Alliance nevű washingtoni szervezet vezetője szerint valószínűsíthető, hogy „az Orbán-kormányt potenciális amerikai szankcióktól kell megvédeni”, tehát a szerződtetésről szóló dokumentum másfajta fókuszú lobbizásra utal. Ezzel kapcsolatban a cikk felidézi, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter korábban arról beszélt, minden bizonnyal lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba. A Direkt36 rákérdezett a külügyi tárcánál, hogy összefüggésben lehet-e a tanácsadó szerződtetése ezzel, de nem kaptak választ. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.