Direkt36: a Pegasus kémszoftver korábbi lobbistáját szerződtette a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. január 24.

Belpol

George Tucker washingtoni lobbistát a magyar külügy szerződtette 2021 végén.

A lobbista egy korábbi cégével tavaly őszig a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO Groupnak, illetve anyavállalatának adott tanácsokat - írja a Direkt36. Tucker cégét, a Mercury Public Affairst feltételezhetően szoros viszony fűzte az NSO Grouphoz. A megfigyelési botrány feltárásán dolgozó újságírók kérdéseire Tucker PR- és lobbicége küldte a válaszokat.

A washingtoni Al-Monitor szerint azért volt szükség tanácsadók szerződtetésére még 2020 elején, mert az NSO Group ellen az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában perek, illetve jogi eljárások indultak. Az egyik legjelentősebb eljárást a Facebook indította, miután fény derült arra, hogy a WhatsApp hibáit kihasználva, a felhasználok telefonját megfertőzték a Pegasus szoftverrel. A nagyobb port kavaró Pegasus-botrány viszont csak egy évvel később robbant, amikor egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat feltárta, hogy rendszerszinten éltek vissza az izraeli kémszoftverrel legalább tíz országban. 

Két nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette az NSO Groupot, Tucker lobbicége megszüntette a velük kötött szerződését. Mindeközben a Mercury Public Affairs szervezeti átalakuláson ment át, ekkor jött létre az az IGG, LLC nevű delaware-i cég is, amely a magyar kormánnyal a megállapodást aláírta. Tuckerék „marketing- és kommunikációs szolgáltatásokat, valamint jogi stratégiai tanácsadást” fognak várhatóan nyújtani az államnak, hozzávetőlegesen havi 77 millió forintért.

Scott Cullinane, a US-Europe Alliance nevű washingtoni szervezet vezetője szerint valószínűsíthető, hogy „az Orbán-kormányt potenciális amerikai szankcióktól kell megvédeni”, tehát a szerződtetésről szóló dokumentum másfajta fókuszú lobbizásra utal. Ezzel kapcsolatban a cikk felidézi, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter korábban arról beszélt, minden bizonnyal lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba. A Direkt36 rákérdezett a külügyi tárcánál, hogy összefüggésben lehet-e a tanácsadó szerződtetése ezzel, de nem kaptak választ. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk