Mfor: az NB I-es focisták tesztelését közpénzből fedezik

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

Az átlagembereknek viszont nem ilyen egyszerű hozzájutni az ingyenes teszthez.

"Bezzeg a focisták ingyen tesztelhetnek, csak az átlagembereknek kell fizetniük" - írja az mfor. A lap ugyanis észrevette, hogy a gazdaságmentés jegyében a kormány megteremtette annak a lehetőségét, hogy a sportklubok teljes mértékben TAO-támogatásból fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit.

A módosítást, amely ezt lehetővé teszi, már 2020 novemberében elfogadta a kormány. Ennek értelmében teljes egészében

a hivatalosan is közpénznek minősülő TAO-ból finanszírozható például lázmérő, maszk, gumikesztyű, teszt, kézfertőtlenítő, egészségügyi védőruházat vagy egészségügyi vizsgálat.

A lap szerint először ezzel a lehetőséggel tavaly tavasszal tudtak élni a sportklubok, és az elmúlt hetekben leadott és nyilvánossá vált NBI-es keret sportfejlesztési programjai alapján éltek is.

Az mfor beszámolója szerint a 12 klubból csak kettő nem igényelt TAO-t a járvány elleni védekezésre; ez a két klub a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia. A cikk azonban hozzáteszi, az, hogy a két klub "saját" pénzből fizette költségeit, alapvetően az őket működtető szponzori, vagyis NER- és tulajdonoshoz közeli cégek támogatásait és az MLSZ-től érkező forrásokat jelenti.

Rajtuk kívül azonban 10 klub élt a kibővített TAO nyújtotta lehetőséggel: a koronavírus-tesztek mellett nagy mennyiségben vásároltak fertőtlenítőket, maszkokat, sőt volt klub, amelyik még lázmérőket és automata adagolókat is TAO-támogatásból.

A cikk összesítése alapján a 10 csapat

  • összesen 425,1 millió forint TAO-támogatást igényelt a védekezéssel összefüggő felszerelésekre.
  • Többek között összesen 20 430 darab tesztet és 1130 liter kéz-, illetve kisebb részben felületfertőtlenítő folyadékot vásárolnak a pénzből.
  • A tesztek összköltsége 400,1 millió, a fertőtlenítőké pedig 4,4 millió forint.

A cikk kiemeli: az, hogy a kormány lehetővé tette, a sportegyesületek - jelen esetben a fociklubok - közpénzből finanszírozzák a koronavírus-járvánnyal összefüggő védekezés költségét, meglehetősen visszás.

"Az elmúlt hetekben, hónapokban a negyedik és most már a felfutó ötödik hullám derekán többször is a közbeszéd része lett az ingyenes tesztelési lehetőség biztosítása, melyre sok más országban van példa. A kormány azonban még mindig csak ott tart, hogy figyeli a nemzetközi példákat és vizsgálja ennek a lehetőségét, még akkor is, ha a lejárat esedékessége miatt PCR-teszteket semmisít meg nagy mennyiségben. Ezzel szemben a sportklubok élvezik a kormányzat támogatását a TAO-rendszeren keresztül" - hangsúlyozzák.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.