Mégis ingyenessé teszi az Emmi az influenza elleni oltást

  • narancs.hu
  • 2021. október 25.

Belpol

Gyorsan változnak a szabályok, néhány napja még csak egy kisebb körnek járt volna az ingyenes vakcina.

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is ingyen biztosítják az influenza elleni védőoltást - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszter hétfőn. Az oltás napokon belül elérhető lesz a házi- és üzemorvosoknál.  Az influenza elleni védőoltás napokon belül elérhető lesz a háziorvosoknál és az üzemorvosoknál - olvasható a közleményben.

 Az MTI által idézett bejelentés érdekessége, hogy néhány nappal ezelőtt korántsem járt mindenkinek az ingyenes vakcina: a Telex értesülése szerint ezt csak a krónikus betegek, a 60 év felettiek, az egészségügyben és szociális szférában dolgozók kapták volna meg, valamint azok, akik sertés és baromfi szállításával, feldolgozásával foglalkoznak. A hírportál által megszólaltatott háziorvosnak naponta 20 email-t kellett írnia, hogy betegeit is értesítse arról, nem feltétlenül kapnak ingyenes oltást.

Az Emmi talán a Telex-cikk hatására döntött úgy, hogy mégis térítésmentessé teszi a vakcinát. Mint a minisztérium írta, írták, az influenzaelleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár.

Mint a portál írta, az állam idén is 1,3 millió adag, magyar gyártású, 3Fluart oltóanyagot rendelt, amely a 3 évnél idősebbeknek adható. Ez a vakcina 3 inaktivált vírustörzset tartalmaz. Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyagot kell gyártani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján. Az előző szezonban alkalmazott vakcinához képest az idei oltóanyagban mindkét influenza A vírustörzs – A(H1N1) és az A(H3N2) – megváltozott.

Emellett, rendeltek 4 ezer adag Vaxigrip Tetra oltóanyagot. A Sanofi-Aventis készítménye a 3 éven aluli, kockázati csoportba tartozó gyermekeknek adható. Ez az oltóanyag négy inaktivált vírustörzset tartalmaz. Ez az az oltás, amelyet várandós nőknek is beadhatnak.

Ez így együtt a térítésmentes oltásra szánt állami keret. Ezt az állam magának foglalja le, hogy a kockázati csoportba tartozókat biztosan be tudják oltani. Ezen felül a gyógyszertárakba is kerül majd vakcina a gyártóktól.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk