Jakab Péter Orbánnak: Ért magyarul?

  • narancs.hu
  • 2021. október 25.

Belpol

Mire a kormányfő bohócnak nevezte a Jobbik elnökét. 

„A kisvasút után itt van a bélyeggyűjtés, amire 42 milliárdot költ el a kormány. Lesz hozzá boríték is, vagy az már a zsebben van?” – kérdezte Jakab Péter a Jobbik elnöke az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor miniszterelnöktől a parlamentben hétfőn. Jakab felvetette, hogy mi lenne, ha a ebből a pénzből inkább bérlakás programot indítana a kormány vagy elengedné az üzemanyag jövedéki adóját.

Állítása szerint 4000 ezer kisvállalkozás ment tönkre az elmúlt évben, és mi inkább orosz és kínai hitelt veszünk fel, minthogy az Európai Unió (EU) helyreállítási alapjára támaszkodnánk, ugyanis

„az EU pénzét nem lehet ellopni”. 

Orbán válaszában azt mondta, az EU „ránk váró” pénze nem ajándék, hanem hitel. A postával kapcsolatban kifejtette, hogy béremelést akarnak adni a dolgozóknak, de ezt az unió nem engedi, ezért jogcímet keresnek arra, hogy más módon juttassanak forrásokat a postának. Majd arról beszélt, hogy a Jobbik 18 éves lett; amikor Jakab Péter átvette a párt vezetését, akkor még a legerősebb volt az ellenzéki oldalon – ma viszont már a DK az. „Gratulálok ehhez” – mondta. 

„Ért magyarul?” – reagálta erre Jakab. A Jobbik elnöke szerint az infláció elszabadult, a benzinár rekordokat dönt, az élelmiszerek ára pedig az egekben, erre Orbán csak mesél összevissza. Hozzátette, tisztában van vele, hogy Orbán családja havi „180 millióból gazdálkodik”, de azt vajon tudja-e a miniszterelnök, hogy mire elég havi 133 ezer forint? A miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy 2010 előtt az átlagbér is kevesebb volt, mint ami hamarosan a minimálbér lesz. Jakab pedig készséggel vállalta eddig a bohóc szerepét, de ezt a produkciót még az előválasztáson is leszavazták. 

Harangozó: Milyen tervek vannak a tarsolyában?

Jakabot Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő követte a sorban, aki a kormány elmúlt időszakban véghez vitt intézkedéseit emlegette fel; közmilliárdokat szervezett ki alapítványokba, Polt Péter legfőbb ügyész „leválthatatlanságát” most fogják a parlament elé beterjeszteni, Karas Monikát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét pedig lemondatják, hogy kilenc évre új embert nevezhessenek ki erre a posztra még ebben a választási ciklusban. „A következő 5-6 hónapban milyen tervek vannak a tarsolyában?” – kérdezte. 

„Mégsem kérheti tőlem, hogy szocialistákat nevezzek ki fontos pozíciókra” – reagált erre Orbán rövid válaszában, amihez hozzátette, hogy a kormány mindig betartja a hatályos törvényeket. Harangozó felemlegette azt is, hogy a Fidesz 49 százalékos győzelemmel tudott kétharmadot szerezni a '18-as választásokon, és nincs joga arra a miniszterelnöknek, hogy a választási szabályokat átírja, mert ez mindenki számára államcsínynek fog tűnni. A kormányfő szerint háromszor nyert a Fidesz kétharmaddal, és „ha ön kifogásolja ezt, akkor mit mond arról, hogy Horn Gyula 32 százalékkal kapott abszolút többséget?”

Az Orsz?ggy?l?s plen?ris ?l?se

 
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Keresztes László Lóránt LMP-képviselő a nukleáris biztonságról, valamint Paks II beruházásról faggatta a miniszterelnököt, melyekkel szerinte óriási problémák vannak. Szerinte a döntéseket Magyarországon kell meghozni a magyar emberek tájékoztatásával egyidjűleg. Arra volt kíváncsi egyebek mellett, hogy milyen politikai nyomás alá helyezik a kormányt az oroszok, illetve hogy milyen titkosszolgálati tevékenységet folytatnak Magyarországon. 

Orbán azt javasolta, hogy legközelebb Süli János paksi beruházásért felelős minisztert kérdezze ebben a témában. Magyarország szuverén ország, és az atomenergia nélkül nincs klímavédelem, amivel kapcsolatban Brüsszelben nagyon komoly csatát vívnak. Keresztes megismételte a kérdését: miért nem tájékoztatják a témában a lakosságot, miközben az elmúlt három évben több meghibásodás volt a blokkoknál és folyamatos csúszásban van a beruházás? A miniszterelnök szerint a határidők betartásáért tényleg nagy küzdelmet kell folytatni, és minden ilyen létesítmény esetében merülnek fel problémák, de reméli, hogy megtudnak majd felelni. 

Tordai: MZP-t is megfigyelik

Tordai Bence párbeszédes képviselő megemlítette, holnap lesz 100 napja, hogy kirobbant a Pegasus-botrány, és a kormány ügyvédeket, politikusokat, üzletembereket és újságírókat figyelt meg.

„Sunnyognak, terelnek, hazudoznak”

– mondta, majd három kérdést tett fel; azért vetették be a Pegasust, hogy megfélemlítsenek, megzsaroljanak embereket? Azt hiszik, hogy ezt is megúszhatják? Jelenleg is folytatják a lehallgatásokat?

Orbán erre azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter elfogadta a nemzetbiztonsági bizottság ülésére a meghívást; annál többet ő sem tud elmondani, mint amit a miniszter ott elmondott. Egyébként meg Magyarországon 2010 óta soha semmilyen jogszabálysértő titkosszolgálati tevékenység nem történt. A szolgálatok számára nem számít az, hogy kinek milyen foglalkozása van, az a lényeg, hogy a tevékenység, amit folytat, az nemzetbiztonsági szempontot érint-e. 

Tordai viszontválaszában felhozta a hétfői fejleményt, miszerint Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt lejáratására a Fidesz egy anyagot állított össze, amit a DK rendelkezésére bocsátott az előválasztás során. „Jövő tavasszal a magyar emberek ítéletet fognak mondani” – mondta. Orbán erre azt mondta, a Párbeszéd most olyanokkal van szövetségben, akik törvénytelen megfigyelést végeztek és beengedték az oroszokat a magyar titkosszolgálatok műhelyeibe. 

Végül Dudás Róbert jobbikos képiselő kérdezett Orbántól; mint mondta, az elmúlt három hétben hat alkalommal emelkedett az üzemanyagok ára, és újabb emelkedéssel kell számolni. Javaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy a munkába járás díját emelje meg a kormány, fagyassza be az üzemanyagok árait, és csökkentség a jövedéki adót, de eddig nem kapott választ ezen felvetéseire.  

Orbán Viktor szerint olyan árképzési rendszer van Magyarországon, hogy minél magasabb lesz a benzin és a gáz ára, úgy automatikusan csökkenek az adók. Az árbefagyasztásból nehéz visszalépni, és lehet, hogy több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna, de ettől még nem vetik el ezt az elképzelést. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?