Mégis részt vesz Magyarország a 3. uniós vakcinabeszerzésben

  • narancs.hu
  • 2021. november 26.

Belpol

Májusban még úgy volt, nem kérünk több Pfizer/BioNTech-oltóanyagot, de a járvány fölülírta a kormány elképzeléseit.  

Magyarország mégis csatlakozott az Európai Unió  harmadik vakcinavásárlási szerződéséhez, amely Pfizer/BioNTech-oltóanyagokra vonatkozik – írja az Európai Bizottság egyik szóvivőjére hivatkozva az Euronews.

A hírportál emlékeztet, májusban még a magyar kormány úgy nyilatkozott, az országnak nincs szüksége további Pfizer/BioNTech-vakcinákra, úgyhogy nem vesz részt a további uniós beszerzésekben, egyébként is túlzónak tartja az említett cég árait. Májusban az unió megállapodott a Pfizerrel, hogy 2023-ig a tagállamok 1,8 milliárd dózist vehetnek igénybe. Ebben a harmadik körös megállapodásban már szerepelt a gyerekek számára kifejlesztett védőoltás, és a variánsokra reagáló módosított oltóanyag felnőtteknek. A második körös szerződésben gyerekeknek beadható, és a mutációk ellen védő vakcinákról még nem volt szó.

A koronavírus-járvány alakulása nyomán aztán szeptemberben már lobbizott a kormány azért, hogy mégis részese lehessen a harmadik körös szerződésnek.

Az Euronews egyik informátora szerint „Magyarország bekönyörögte magát a szerződésbe szeptemberben, így most nyugodtan tudnak rendelni gyermek és felnőtt adagot is. Kellett a többi ország jóváhagyása is ehhez, ez egy csendes Canossa-járás volt”. Idő közben már lehetett tudni, hogy az 5–11 éves korosztály védettségét biztosító oltóanyagot fejleszt és engedélyeztet a cég, és az engedély a minap meg is született.

Azt, hogy a kormány uniós forrást hív le a gyerekek oltására, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ismerte el a Telex kérdésére a november 11-i kormányinfón. 

Orbán Viktor pedig a péntek reggeli rádióinterjúban arról beszélt, el fog kezdődni a gyerekek oltása,  mert december 20-án kapja meg Magyarország az első szállítmányt az 5–11 éveseknek beadható vakcinából. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?