Mostantól lehet oltani az 5–11 éves gyerekeket is Pfizerrel

  • narancs.hu
  • 2021. november 25.

Belpol

Döntött az Európai Gyógyszerügynökség.

Be lehet oltani az 5–11 éves gyerekeket is a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájával – döntött az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki rendkívüli ülésén. A szervezet október óta tanulmányozta a gyártó cég által benyújtott dokumentumokat.

Az EMA határozata alapján mostantól az Európai Unió egész területén, így Magyarországon is be lehet oltani ezt a korosztályt a Pfizer vakcinájával, ez ezentúl mindenütt a nemzeti hatóságok döntésén múlik. Magyarország erre készen áll – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője.

A Pfizer–BioNTech kutatást végzett az Egyesült Államokban, Finnországban, Lengyelországban és Spanyolországban 4500 gyermek részvételével, a legfiatalabb 6 hónapos volt, a legidősebb 11 éves, 3100-an voltak az említett 5 és 11 év közötti korcsoportban. Az derült ki, hogy a gyerekekhez szabott, alacsonyabb dózis ellenére a védőoltás ugyanolyan jó immunválaszt alakított ki, mint a 16–25 évesek között. 90,7 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzés kialakulását az 5–11 éveseknél.

A mellékhatások ugyanolyanok voltak, mint a nagyobbaknál, és többnyire a második dózis után jelentkeztek. A leggyakoribb ilyen tünet a karfájdalom volt, vagy megduzzadt a szúrás helye. A gyerekek fáradtságról, fejfájásról, izomfájdalmakról is beszéltek, volt hőemelkedés és láz, begyulladt nyirokcsomó, hányinger és étvágytalanság is előfordult, de a tünetek egy-két napon belül elmúltak

A HVG emlékeztet, a döntésre azért vártak sokan, mert a koronavírus delta variánsa nagyon terjed a kisiskolások között, pont abban a korosztályban, amelyet eddig nem lehetett oltani a hiányzó engedélyek miatt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk