Orbán: Még egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet

Belpol

Orbán a rádióban ismét mindenkit oltásra buzdított, migrációval riogatott és védte a rezsicsökkentést. 

Nehéz kiismerni a magyarokat, ez egy komoly ország, de az adóbevallásnál is mindig az utolsó pillanatban intézik az ügyeiket az emberek, ezért számítani lehetett arra, hogy akik nem oltásellenesek, azok élni fognak az oltási akcióhét lehetőségével – ezzel kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban az oltási akcióhét sikerét, majd bejelentette: 

olyan sikeres az oltási hét, hogy azt meghosszabbítják egy héttel.

Elmondta, hogy sokan a harmadik oltást veszik fel, majd úgy fogalmazott, hogy bár tavaly kis karácsony volt, idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha felveszik az emberek a harmadik oltást. Hozzátette, Európában 7 százalék körül van a harmadik oltást kapott emberek aránya, nálunk 20-21 százalék körül. 

Orbán a harmadik oltás mellett érvelve arról is beszélt, hogy ez megerősíti az első két oltás hatását és biztosan életmentő. 

Ez a kormány két lábbal áll a valóság talaján, nem döntjük el előre, hogy mit fogunk csinálni – ezzel válaszolt arra, hogy lesznek-e korlátozások, de mint mondta, semmit sem zár ki. Bár mint mondta, a zárás csak lassítás, azt mondta, meglátják, hogy a harmadik oltás mennyire fog beválni, és majd az alapján döntenek. 

Arra a felvetésre, hogy a német egészségügyi miniszter szerint a tél végére mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz, Orbán úgy válaszolt:

"én nem mondanék le egyetlen emberről sem, majd meglátjuk, hogy lesznek-e halottak, ezzel a hozzáállással nem lehet nekiállni".

A gyerekek oltásáról azt mondta, ez még egy fiatal vírus, mindenki nagyon óvatos, ezért sincs igaza az oltáselleneseknek, mert tudományos körültekintésről van szó, és az 5-12 évesek oltásánál is az volt a kérdés, hogy nem fog-e kárt okozni az oltás, de most már merik azt mondani tudományos igazolt ismeretek alapján, hogy biztonságos a gyerekeknek. Közölte, hogy

a kormány szerzett 2 millió vakcinát, ebből az első adag december 20-án fog érkezni a gyerekek számára. 

Egészségügy helyzetéről azt mondta, minden az orvosokon és az ápolókon múlik, a kormány pedig amivel tudta, segítette a munkájukat, emelte a fizetésüket, ágyak, lélegeztetőgépek rendelkezésre állnak, és vannak orvosságok is a betegeknek. Mint mondta, ember is van elég, de vezényelni kell őket, de egyébként is az egészségügyi kapacitások sokkal nagyobbak Magyarországon, mint máshol, például Ausztriában. Úgy fogalmazott, hogy ez egy nagy tanulság, és hogy ezeket a kapacitásokat mininum vészidőkre tartalékban kell tartani. 

Természetesen szóba került a migráció is, Orbán most is arról beszélt, hogy "három irányból ér egyszerre minket támadás, ilyen még nem volt" (délen a tengeren, lengyel-belarusz határ, balkáni útvonal), az idén pedig 100 ezer embert állítottak meg a katonák és határőrök a magyar határon, akik be akartak törni az országba. Hangsúlyozta, hogy ez illegális, be kéne őket zárni, de hova kéne tenni 100 ezer börtönlakót? Ezért inkább visszaküldik őket a határ másik oldalára, de az EU ezt nem fogadja el, szerintük inkább be kéne fogadni őket, vagyis 100 ezer eljárást kellett volna indítani annak megvizsgálására, hogy őket beengedjék-e vagy sem, miközben van határátkelő, oda lehet menni és ott beadni a papírokat, de ez nem is ott történik, hanem a külföldi magyar nagykövetségeken, és amíg elbírálják a kérelmeket, addig a határon kívül kell maradni. 

"Háborús időben békeidőben hozott szabályokat alkalmazni ostobaság" – fogalmazott, mondván szerinte az uniós menekültügyi szabályok már nem megfelelőek, új szabályokat kellene alkotni, ezt kezdeményezte is az Európai Bizottságnál, de csak elutasításra talált, miközben Afganisztánt naponta sok ember hagyja el, és mind Európába akarnak jutni.

Szerinte Európának nem büntetni kellene a magyar álláspontot, hanem támogatni, de miközben a fizikai határvédelemre nem adnak pénzt, azoknak "a civil szervezeteknek, vagy hogy hívják őket", amik segítik a bevándorlást (és amik szerinte Soros Györgyhöz köthetőek), azoknak adnak. 

Kitért arra is, hogy az új német kormányprogramban bevándorlóországnak nevezik magukat, ezért sürgősen tisztázni kell néhány dolgot, ugyanis szerinte Magyarország nem akar bevándorlóország lenni – bár hozzátette, hogy szerinte a németek sem, mert "nem az a fajta" –, de mindenesetre két eltérő koncepcióról van szó,és ki kell alakítani az EU-ban a nem bevándorló és a bevándorlóországok együttélését. 

Megint beszélt a rezsicsökkentésről, és hogy őt nem a piac érdekli, hanem hogy ez jó a családoknak, és hogy ez működik. Mint fogalmazott, nem érdemes beleesni a baloldal csapdájába, akik szerint a piac valami orákulum, hanem sokféle piac van, amit meg lehet határozni, és úgy igazságos, hogy a háztartások rezsijének esetében a kormány beavatkozik. Orbán hosszan beszélt erről, ezt azzal indokolta, hogy fel akarja ébreszteni az emberek veszélyérzetét, mert

két oldalról is támadják a rezsicsökkentést, egyrészt a baloldal is támadja, másrészt Brüsszel is, amely meg akarja adóztatni a fűtést és az autózást is. 

További gazdasági kérdésekről Orbán azt mondta, van egy nagy vita a baloldal és a jobboldal között, a baloldal adót akar emelni, a jobboldal meg csökkenteni, mert akkor nem lesz munkanélküliség sem. Ha munka van, minden van, magas a minimálbér, januártól nőni is fog, ehhez csökkentik a munkát terhelő adókat, és a babakötvény után járó állami támogatás összegét is meg fogják duplázni, mert a munkát, a családot és a magasabb jövedelmet szeretnék összekapcsolni egymással. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.