Meglepte a kormány karácsonyi ajándéka a szállodásokat

  • narancs.hu
  • 2021. december 27.

Belpol

Aggódnak, mert az új rendelet szerint a SZÉP-kártya májusig boltban, élelmiszer-vásárlásra is felhasználható.

A december 24-én kiadott Magyar Közlönyben olvasható egy rendeletmódosítás, amely arról szól, hogy a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára utalt összeg jövőre február elseje és május harmincegyedike között nem csak melegkonyhás vendéglátóhelyeken használható föl, hanem boltban, élelmiszer vásárlására is. Ez váratlanul érte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét – derül ki a turizmus.com írásából.

A portál – és nyomában a 24.hu is – idézi Baldauf Csabát, a szövetség elnökét, aki azt mondta, a koronavírus-járvány a turizmust nagyon megviselte, a Széchenyi Pihenő Kártyát érintő tavalyi adókönnyítés pedig tényleg segített az újraindulásban. 2020-ban és 2021-ben is nagymértékben hozzájárult a járvány miatt nehéz helyzetbe került vidéki, sok esetben családi fönntartású szálláshelyek, éttermek túléléséhez. 

„Úgy tűnik, hogy a 2022-es év is a kilábalás éve lesz. Emiatt aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya-költések a rendelet miatt csökkenhetnek” – mondta az elnök.

 A szövetség azt szeretné, hogy a SZÉP-kártya keretösszege maradjon meg 2022-ben, ahogyan a kedvezményes adózás feltételei se változzanak. Sokat segítene, ha legalább 2022. július 30-ig mentesülnének a vállalkozások a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól, amíg helyrerázódik a belföldi és külföldi kereslet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.