Megszavazták az egészségügy átszervezéséről szóló törvényt

  • narancs.hu
  • 2022. december 7.

Belpol

Öt napjuk volt a szakmai szervezeteknek arra, hogy véleményezzék.

Január elsejétől a szerda délután elfogadott törvény alapján a háziorvosok délután négy órától este tízig, munkaszüneti napokon és hétvégén 8-tól 14-ig a járási szakrendelőkben fognak ügyelni felváltva, beosztás alapján. Munkájukat a mentőszolgálat és kiterjesztett hatáskörű ápolók segítik.  Este 10 óra után az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet. Ez a változás Budapestre nem vonatkozik.

Az új törvény kimondja, a tartós sürgősségi ellátás a megyei kórházak feladata, a városi kórházaknak pedig a befogadás a dolga, 24 órában.  Központosítják a kórházi laborvizsgálatokat, ezután magáncégek nem vesznek részt ebben, a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. feladata lesz. 

Az alap- és középfokú végzettségű ápolók bére átlagosan 32 százalékkal nő, a diplomásoké 55 százalékkal. Teljesítménytől függő bérezést vezetnek be orvosok és ápolók számára is, a munkáltató 20 százalékkal visszaveheti, vagy 40 százalékkal növelheti a fizetést.

A törvény nyomán 2028. január 1-jéig megszűnnek az 1200 fő alatti háziorvosi praxisok, az új körzethatárokat az Országos Kórházi Főigazgatóság jelöli ki, a prakszisjogot is ez a szervezet kezeli. 

 A Telex tudósítása szerint a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott módosító csomagot 136 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés, 56 nem szavazat és egy tartózkodás mellett. 

Az előterjesztő szándéka szerint a jogszabály régi problémákat szeretne megoldani, de a szakmai szervezetek – amelyeknek öt napjuk volt véleményezni a tervezetet – úgy látják, csak újabb gondokat idéz elő.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk