Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 6.

Belpol

Az ország egyik leggazdagabb vállalkozóját korábban vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsították meg.

Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék – tájékoztatta a vállalkozó tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. csütörtökön az MTI-t. Az ügyészség által vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított nyíregyházi cégvezető bűnügyi felügyeletét december 17-én rendelte el a Nyíregyházi Járásbíróság. A gyanú szerint Bige László egy mezőgazdasági termékeket előállító cég elnök-vezérigazgatójaként 2011 és 2018 között mintegy kétmilliárd forint kárt okozott saját cégének azzal, hogy arra utasította alkalmazottjait, a társaság termékeit valótlan okokra hivatkozva selejtesnek minősítsék és emiatt alacsonyabb áron értékesítsék a kereskedőknek.

Arról korábban részletesen írtunk, hogy mi állhat a nagyvállakozó elleni támadások mögött. A látványos hatósági akciókhoz vezető események 2018 novemberében kezdődtek, amikor „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények gyanúja” miatt a rendőrség és a katasztrófavédelem 300 fővel vonult ki a Bige Holding szolnoki gyárához. Ezzel párhuzamosan a rendőrség a vállalkozó nyíregyházi otthonában is megjelent. A következő két év során tizenhét alkalommal vonult ki a rendőrség a Bige László tulajdonában lévő szolnoki vegyi üzemhez – számolt be róla 2020 őszén az RTL Klub Híradójának Kubola Imre, a Bige Holding Kft. ügyvezetője.

 

Bige idén márciusban még a házi őrizetből rendelt meg a Závecz Research közvéleménykutató cégtől egy több 10 millió forintba kerülő tanulmányt, amely részletesen foglalkozott a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzettel. A vállalkozó akkor úgy fogalmazott, saját magának csináltatta a kutatást: „Érdekelt, hogy a magyar társadalom a járvány közepén hogy viszonyul a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzethez, és arra is kíváncsi voltam, van-e a mostani ellenzéki összefogásnak reális esélye a győzelemre a Fidesz ellen.”

A Nitrogénművek Zrt. az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta, a védelem március 11-én indítványt nyújtott be a kényszerintézkedés megszüntetésére, és a Nyíregyházi Járásbíróság március 24-én megszüntette a vállalkozó bűnügyi felügyeletét. Az elsőfokú határozat ellen előbb fellebbezést jelentett be az ügyészség, majd a kényszerintézkedés határidejének meghosszabbítására tett indítványt, ezt azonban a járásbíróság elutasította. Az ismételt ügyészi fellebbezést megvizsgálva a Nyíregyházi Törvényszék helybenhagyta a járásbíróság döntéseit.

A cég közleményében hangsúlyozták, hogy Bige László április 28-ától a törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll.

„A társaság továbbra is teljes mértékben megbízik az igazságszolgáltatás döntéseiben és minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben. A döntés eredményeként Bige László semmilyen tekintetben nincs korlátozva abban, hogy kiemelkedő üzleti tevékenységét a továbbiakban eredményesen folytathassa” – fogalmaz a Nitrogénművek Zrt. közleménye.

Neked ajánljuk