Mélypontra esett a felsőoktatásba felvettek száma, de a kormány ebben is megtalálta a jót

  • narancs.hu
  • 2020. július 24.

Belpol

Kevesebb a csalódott diák! – örvendezik a Palkovics-minisztérium.

Tankönyvbe illő közleményt adott ki a felsőoktatási felvételi eredményekről a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium.

"Az ideihez hasonlóan magas arányban még soha nem kerültek be felsőoktatási intézményekbe a jelentkezők. 2020-ban a sikeres felvételit tevők aránya elérte a 74 százalékot. A jelentkezők közel háromnegyede tehát felvételt nyert az általa megjelölt felsőoktatási intézménybe, így a sikertelenül felvételizők száma 33 ezerről 23 ezerre csökkent" – közölték.

Azt nem tették hozzá, hogy azért lett magas a felvettek aránya, mert minden korábbinál kevesebben jelentkeztek, és a felvett diákok száma (68 112) is a legalacsonyabb 2001 óta, amikortól a felvi.hu közli a vonatkozó adatokat; tavalyhoz képest pedig több mint 10 ezer fővel csökkent.

Hogy miért zuhant látványosan a felsőoktatásba jelentkezők létszáma, azt ebben a cikkünkben mutattuk be:

Miért van mélyponton a felsőoktatásba jelentkezők száma?

Az idén 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemre, főiskolára, mint a tavalyi felvételi időszakban. Mi állhat a csökkenés hátterében? „A most először minden felvételizőnek kötelező, emelt szintű érettségi biztosan sokakat elriasztott; emellett hiába törölte el a kormány ősszel a nyelvvizsga-követelményt, annak is lehetett hatása a jelentkezésekre."

Figyelmébe ajánljuk