A kormány kifizette a gyöngyöspatai roma diákok kártérítésének felét

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 24.

Belpol

Egy hónapon belül utalják a maradékot.

Péntek reggel minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül ugyancsak megkapják – jelentette be Horváth László miniszterelnöki megbízott a helyi szegregációs iskolaügyben tartott pénteki sajtótájékoztatóján Gyöngyöspatán.

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola 60 volt és jelenlegi diákjának közel 100 millió forintot ítélt meg a bíróság, amiért 2004 és 2017 között szegregált osztályokban oktatták őket.

Horváth László leszögezte: ami Gyöngyöspatán megtörtént, az csak egyszer fordulhatott elő, és a jövőben sehol nem történhet meg Magyarországon. Persze, nem arra gondolt, hogy felszámolják az iskolai szegregációt, hanem a köznevelési törvény közelmúltban elfogadott módosítására utalt, melynek értelmében a személyiségi jogaikban megsértett tanulóknak a bíróság a jövőben pénzbeli kártérítést nem, csak oktatási-képzési kompenzációt ítélhet meg.

Amennyiben bárkit hátrány ér a tanulás során, azt oktatással és képzéssel kell majd orvosolni, "több pénzszerző szegregációs perre nem lesz lehetőség" – mondta Horváth László.

Figyelmébe ajánljuk