Merkel: a határvédelem nem elég; Orbán: nem akarunk idegeneket betelepíteni

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. december 15.

Belpol

Az uniós vezetők csütörtöki találkozóján nem közeledtek a kvótaügyi álláspontok.

Minden tagállam számára nyilvánvaló, hogy a külső határok védelme nem elégséges, amennyiben a védelemnek nincs szolidaritást jelentő belső dimenziója – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők kétnapos találkozójának csütörtöki tárgyalásait követően.

Elmondása szerint a migráció külső dimenziói tekintetében, a külső határok védelme terén komoly előrelépésekről lehet beszámolni, ami egyebek mellett a Törökországgal, Líbiával és számos afrikai országgal kötött együttműködési megállapodásnak köszönhető. De a szolidaritás nem merülhet ki a védelem külső dimenzióiban. Ezzel kapcsolatban az álláspontok nem változtak, a belső szolidaritás megvalósulása érdekében még nagyon sok munkára van szükség – mondta.

Miniszterelnökünk az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján

Miniszterelnökünk az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján

Fotó: Diego Crespo / MTI/EPA

Ezzel egyebek mellett arra utalhatott, hogy miközben a visegrádi államok vezetői a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek, sem Csehország, sem Lengyelország, sem Magyarország nem vesz részt a menedékkérők EU-n belüli elosztására szolgáló mechanizmusban.

Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetében azt mondta, bár a határvédelemben és a migránsok megállításában egyetértett kollégáival, a „betelepítések és a bevándorlás kérdésében” továbbra is vita van.

"Kézitusa volt, afféle politikai kézitusa. A jó hír, hogy egyetértettünk a migráció úgynevezett külső kérdéseiben: határvédelem és a migránsok megállítása a határon kívül. A rosszabb hír az, hogy továbbra sem értünk egyet a betelepítések és a bevándorlás kérdésében. Továbbra is sokan vannak – nagyok és erősek – azok, akik nem megállítani akarják a migrációt, hanem be akarják hozni a migránsokat Európába, és utána pedig kötelező erővel szét akarják osztani. Így Magyarországra is akarnak betelepíteni idegeneket, migránsokat, dacára annak, hogy mi ezt egyáltalán nem akarjuk" – mondta a miniszterelnök.

Az Európai Tanács ülésén most először került napirendre az úgynevezett dublini reform kérdése. Ebbe a jogszabályba tenne bele az Európai Bizottság egy a menedékkérők kötelező és arányos elosztására vonatkozó elemet. A társjogalkotó Európai Parlament a múlt hónapban már kialakította álláspontját, és a Bizottságnál is erősebb belső szolidaritást javasolt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt szeretné, ha júniusig a tagállamok is egyezségre jutnának. Nagy kérdés, hogy ragaszkodnak-e a teljes konszenzushoz, vagy minősített többséggel próbálják majd elfogadni a jogszabályt. Előbbi esetben Magyarország álláspontjához is igazodni kellene, minősített többségi döntésnél viszont a V4-ek sem alkotnak blokkoló kisebbséget.

Figyelmébe ajánljuk