Merkely Béla szerint a környező országokban még az első hullám tombol

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 9.

Belpol

A rektor szerint a második hullám az őszi-téli időszakra esik majd.

„Véleményem szerint a környező országokban még az első hullám tombol, azaz itt azért nőhetett meg az igazolt fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor lazítani kezdtek a közösségi korlátozásokon, amikor az adatok ezt még nem indokolták. Azt tartom második hullámnak, amikor a járvány első szakasza után tartósan megnövekszik a vírus reprodukciós aránya” – mondta Merkely Béla, a Semmelweis rektora a Heteknek.

Úgy látja, a második hullám a késő őszi-téli időszakra esik majd, mert akkor kedveznek a feltételek a vírus életben maradásának és szaporodásának. „Szeptembertől több tényező – az iskolakezdés, szabadságról való visszatérés, illetve a hűvösebb idő miatti hosszabb zárt térben tartózkodás – is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így egy második hullám ősszel érkezhet meg” – fogalmazott.

Szerinte, ha nem vagyunk kellőképpen elővigyázatosak, hanyagoljuk a távolságtartást, maszkviselést, vagy nem ügyelünk a higiéniára, akkor fellángolhat a járvány. Úgyanakkor úgy látja, a második hullám során sokkal gyorsabban, rutinosabban tudják majd meghozni és végrehajtani a szükséges intézkedéseket, és a halálozási arány is kisebb lesz.

Merkely Béla portréja: lehetne-e belőle miniszter?

Merkely Béla „a magyar egészségügy emblematikus figurája", aki a koronavírus-járvány elleni védekezésben mindinkább előtérbe kerül. Többen bedobták a nevét az Emmi lehetséges következő minisztereként, bár Merkely e lehetőségtől egyelőre elzárkózik. Portré. „Merkely okos ember, vág az esze, orvosként megszokta, hogy gyorsan kell döntéseket hoznia, és minden másban is így működik.

Figyelmébe ajánljuk