Mi az: 352 millió forintba került és 10 évre titkosították?

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 27.

Belpol

Pintér Sándor tudja!

10 évre titkosította az egészségügy reformjáról szóló tanulmányt Pintér Sándor, szúrta ki a Népszava.

Bangóné Borbély Ildikó és Ujhelyi István is szerette volna megismerni annak a dokumentumnak a tartalmát, amelyet Pintér Sándor tárcája rendelt meg a Boston Consulting Grouptól (BCG), a magyar egészségügyi rendszer reformjára.

Az már korábban kiderült, hogy a Belügyminisztérium 352 millió forintot fizetett a cégnek, és hogy augusztus 7-re el is készült a dokumentum. Bangóné arra hivatkozott parlamenti kérdésében, hogy "a tanulmány tartalmának megismerése közérdek lenne, nem csak azért, mert adóforintokból fizettek érte, de azért is, mert az egészségügyi ellátórendszer helyzete és jövője minden magyart érint."

Ujhelyi István pluszban közérdekű adatigénylést is benyújtott, de Pintér Sándor azt válaszolta neki:

 

"az érintett dokumentumok a Kormány számára készített, olyan döntés-előkészítő adatokat tartalmazó iratok, amelyek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak."
Ujhelyi ezek után Facebook-oldalán azt írta:

 

"minden lehetséges eszközzel élni fogok annak érdekében, hogy ez a fontos tanulmány nyilvános és megismerhető legyen. Ha kell, akkor bíróságon fogom kiperelni a dokumentumot."

A Népszava úgy tudja, hogy "fölszámolnák a tulajdonformák sokféleségét az alapellátásban és a kórházi szektorban is, a teljes egészségügyi rendszerben. Egyetlen hivatal irányíthatná a szolgáltatók beszerzéseit, fejlesztését éppúgy mint a személyzeti politikáját. Úgy tudjuk szó van arról is: a kórházi ellátást úgy szerveznék újjá területi egységenként, hogy ahhoz hozzátartozzon a szak- és alapellátás is."

Figyelmébe ajánljuk