Hogyan lett a Fidesz jelöltje az egykori MSZP-s polgármester?

Belpol

Elfogadta a Fidesz támogatását Budapest XX. kerületében az öt éve függetlenként regnáló polgármester, aki előtte 17 évig szocialista színekben vezette Pesterzsébetet. Várható volt? Árulás történt?

„Először is szeretném leszögezni, hogy független polgármester vagyok, így is indulok az őszi önkormányzati választáson, és továbbra is függetlennek tartom magam. Nem az a lényeg, hogy ki támogat, hanem hogy milyen értékeket képviselek” – mondta lapunknak Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere, akiről nemrég derült ki, hogy függetlenként, de a Fidesz támogatását elfogadva vág neki az őszi önkormányzati választásnak.

Van, aki ezért árulónak tartja, van, aki szerint nagy jelentőséget nem kell tulajdonítani a dolognak, azzal viszont mindenki – maga Szabados is – egyetért, hogy a döntés nem hirtelen született.

Szabados a ’90-es évek elején lépett be az MSZP-be, 1994-től Pesterzsébet alpolgármestere volt a fideszes Perlaki Jenő mellett, majd 1998-ban maga indult el a polgármesteri székért és el is nyerte azt – ahogy azóta is, minden választáson.

Hosszú út

2002-ben és 2006-ban az MSZP fővárosi listájáról az Országgyűlésbe is bejutott, ám második mandátumáról 2009-ben lemondott, és 2015-ben az MSZP-ből is távozott; kilépésé­ről a szélesebb nyilvánosság csak jó fél évvel később értesült. Döntését azzal indokolta, hogy egyre többször eltért pártja és az ő véleménye, külön kiemelte, hogy például nem értett egyet a vizitdíj bevezetésével.

A csereszabados polgármester

A csereszabados polgármester

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Lapunknak fölidézte, hogy a szakításához hosszú út vezetett, és annak nem volt köze Pesterzsébethez, az MSZP országos döntéseivel nem tudott azonosulni – és mint mondta, többször jelezte, hogy szerinte nem jó irányba halad a párt. „A jó kapcsolat viszont továbbra is fennmaradt” – szögezi le Szabados Ákos.

Ahogyan az országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondásakor, úgy a párt elhagyásakor sem kísérte botrány Szabados döntését, egyszerűen nem akart párthoz tartozni. Ahogyan egy, a polgármestert és a pest­erzsébeti politikai helyzetet jól ismerő forrásunk fogalmazott: „Ákos az országos politikában idegennek érezte magát, a fővárosi témáktól ódzkodott, ő igazi lokálpatrióta, aki az egész életét Pest­erzsébeten élte le és ott is érzi jól magát. Magasabb pozícióra soha semmilyen ambíciója nem volt. Helyi ember, aki vállalt egy szerepet, szereti a kerületét, mindenkivel beszélget, nem tud úgy végigmenni a sétálóutcán, hogy ne szólítsák meg a lakosok.”

A fővárosi indulások koordinációjában részt vevő több politikus is elmondta, hogy Szabados előre leszögezte: nem szeretne egyetlen párt színeiben sem indulni a 2019-es polgármester-választáson, amit az MSZP elfogadott. „Öt olyan jelenleg is regnáló polgármester van a fővárosban, akik ellenzékiek vagy legalábbis ellenzéki támogatottsággal rendelkeznek. Az, hogy őket továbbra is támogatjuk, nem volt kérdés” – mondja Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja, aki a Fővárosi Közgyűlésben együtt dolgozik Szabadossal.

Amikor viszont megtudták, hogy Szabados tárgyalna a Fidesszel, akkor elgondolkoztak azon, hogy maradhat-e a baloldal jelöltje. „Az elfogadhatatlan volt számunkra, hogy olyan jelöltet támogassunk, aki a Fidesz támogatását is élvezi” – idézi föl Gy. Németh Erzsébet. Egy másik forrásunk úgy emlékszik, már a múlt év elején figyelmeztették Szabadost: ha elfogadja a Fidesz pártfogását, a baloldalra ne számítson. „Ő akkor azt mondta, még nem tudja, mi lesz, majd meglátjuk.”

Idén április elején az MSZP bejelentette, hogy Szabados Ákost támogatja az őszi választáson akkor is, ha függetlenként indul. Szabados erre gyorsan kijelentette, hogy az esetleges együttműködésekről később dönt. „Nem utasítottam vissza a baloldal támogatását, csak azt mondtam, elhamarkodott döntés lenne erre válaszolni.

Mindegyik párt megkeresett és mindenkinek ugyanazt mondtam: függetlenként, minél szélesebb támogatottsággal kívánok indulni” – mondja a polgármester. Július elején a Klubrádiónak már azt nyilatkozta, elfogadná a Fidesz támogatását, akkor is, ha ez azzal jár, a baloldal kihátrál mögüle. „Tudtam, hogy benne van a pakliban, hogy ha a Fidesz támogat, a baloldal nem fog” – ismeri el utólag, némileg ellentmondva korábbi bizakodásának a minél szélesebb támogatottságról.

Július 15-én a Fidesz pesterzsébeti szervezete Facebook-oldalán közölte, hogy az elmúlt hetek tárgyalásai után megegyeztek, és Szabados Ákost támogatják a közelgő választásokon. Miért is ne tennék, ha egyetértenek az illegális bevándorlás megállításának fontosságában, meg abban, hogy meg kell őrizni a keresztény nemzeti kultúrát, és hogy kiemelt feladat a kerületben élő idős emberek, illetve a kerületbe beköltözni vágyó fiatalok támogatása. Cserébe „Szabados Ákos is támogatásáról biztosítja Tarlós István főpolgármestert. Célunk a főváros és Pesterzsébet együttműködése, ami biztosíthatja a főváros és Pest­erzsébet további fejlődését.”

Egyetértve

„Nem újszerű a Fidesz támogatása, hosszú évek óta egyformán lépünk sok kérdésben” – indokolja Szabados, hogy miért fogadta el a Fidesz közeledését. Hozzáteszi, helyi szinten jó az együttműködés a fideszes önkormányzati képviselőkkel, akik megszavazták a költségvetést, és egyetértenek akkor is, ha a járdák karbantartásáról, a zöldfelületek kezeléséről vagy a testvérvárosi kapcsolatok ápolásáról van szó. „A Fővárosi Közgyűlésben is sokszor szavaztam a Fidesszel és támogattam a javaslataikat, ahogyan a baloldali módosítókat is. Ez nem arról szól, ki nyújtja be, hanem hogy egyetértek-e a tartalommal vagy sem.”

Ki veszi be ősszel a városházát?

Ki veszi be ősszel a városházát?

Fotó: Wikipédia

 

A Fővárosi Közgyűlésben Szabadossal dolgozó politikusok közül mindenki megerősítette ezt: Szabados 2014-től, még szocialista színekben is folyamatosan megszavazta a fideszes előterjesztéseket, illetve a költségvetést is, amit pedig – teszi hozzá Gy. Németh – „ellenzéki politikus nem csinál”.

A Fidesz támogatásának elfogadása a kerület politikusait sem lepte meg. Több helyi önkormányzati képviselővel beszélgettünk, akik elmondták, az együttműködés jó a képviselő-testület tagjai között, az azonban látszott, hogy a polgármester egyre inkább a Fidesz felé húz. „A fideszes képviselők megszavazták a költségvetést, sok kérdésben egyetértett velük a polgármester, az önkormányzat több Fidesz-közeli céget támogatott” – mondja Csaszny Márton MSZP-s önkormányzati képviselő, és hozzáteszi: szocialista képviselőtársai elfogadták Szabados döntését, ő azonban nem ért velük egyet.

Szerinte ez az utolsó ciklus nem volt olyan hatékony, mint a korábbiak, Pesterzsébeten több fejlesztésre lett volna lehetőség. Az önkormányzat egy másik tagja szerint is változásra van szükség, ám azt nem az befolyásolja, hogy Szabadost a Fidesz támogatja-e, hanem az, hogy a képviselő-testület összetétele fideszes vagy ellenzéki többségű lesz-e. Más forrásaink szerint a kerület látványos fejlődésen ment keresztül Szabados vezetésének 21 éve alatt: a külső kerületek jellemző problémáit, mint a csatornázás és az aszfaltos utak hiánya, jól megoldotta, épült uszoda és jégcsarnok, felújították és nemrégiben adták át (Tarlós Istvánnal) a strandot, kulturális központ és lakópark létesült. (A kerületben található Jahn Ferenc Kórház igencsak felújításra szorul, ez azonban nem helyi hatáskör.)

Pesterzsébeten 1990 óta többnyire a baloldal győz az országgyűlési és az önkormányzati választásokon. Az egyik kivétel 2010-ben volt (akkor fideszes többségű lett az önkormányzat), de 2014-től megint a baloldal van többségben.

Az országgyűlési választásokon 2010-ben Vas Imre nyerte a körzetet a Fidesz–KDNP színeiben, de ettől eltekintve a szocialisták húzták be a kerületet, jelenleg is Hiller István az országgyűlési képviselő. „Egy átlag pest-erzsébeti szavazó – vázolja egy helyi politikus forrásunk – nagy valószínűséggel korábban munkás volt valamelyik közeli gyárban, amelyek nagy része megszűnt. Nagy büszkeségük, hogy a gyerekükből mérnök lett, és nagy bánatuk, hogy az unokáik külföldön élnek, mert itthon nem boldogultak. Nem szeretik a mostani rendszert, és vagy nem mennek el szavazni, vagy ha igen, akkor inkább balra szavaznak.”

Szabados Ákos reméli, hogy a szavazók az eddig elvégzett munkája és új tervei, céljai alapján ítélik meg. „A baloldalon bizonyára vannak csalódott szavazók, a jobboldaliaknak pedig tetszik a nyitottság, de mindenkinek csak azt tudom mondani, a hozzáállásom nem változott, senki nem kényszerített semmire, senki nem kért tőlem semmit.”

Azt mondja, nemhogy a Fideszbe, de egyetlen­egy pártba sem lépne be, szeretné megőrizni a függetlenségét, bár természetesen azt is tudja, segítség és támogatás nélkül nem lehet egy kerületet vezetni. „Széles körű összefogást szerettem volna, ami úgy tűnik, a kampányban már nem fog megvalósulni. De ami igazán fontos, hogy az önkormányzat munkájában megvalósuljon.”

Mindenki egyért?

Forrásaink szerint naiv elképzelés a jelen politikai viszonyok között, hogy egy jelölt mögé felsorakozik minden párt. „Ha normális ország lennénk, normális politikai klímával, akkor nem lenne probléma, hogy egy független jelöltet támogat az összes párt. De mi ebből a szempontból nem vagyunk egy normális ország” – mutat rá Gy. Németh Erzsébet, aki szerint ha egy politikus, aki ott ül a Fővárosi Közgyűlésben is, elfogadja a Fidesz támogatását, akkor azzal azt az elmúlt kilenc évet is elfogadja, ami Budapest életé­ben a legkevésbé sem nevezhető sikertörténetnek.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabados Ákos polgármester egy alapkőletételen 2018-ban

Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabados Ákos polgármester egy alapkőletételen 2018-ban

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szabados tehát elvesztette a baloldali pártok támogatottságát, amelyek a múlt pénteken bejelentették, hogy Balog Róbertet, a Főtáv főosztályvezetőjét indítják közös ellenzéki jelöltként. Balogot támogatásáról biztosította az MSZP mellett a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is. Utóbbi korábban Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke mellett tette le a garast, aki szintén indulna a XX. kerület polgármesteri székéért.

„Bencsik Jánossal kapcsolatban voltunk – mondja Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja –, tudtuk, hogy erős jelölt lehetne a kerületben, ezért döntöttünk úgy, őt támogatjuk. A helyi szervezetünkkel való egyeztetés során azonban kiderült, hogy ők inkább Balog Róbertet preferálnák, aki mögé aztán beállt a többi ellenzéki párt is, így végül mi is mellette döntöttünk.” Hajnal szerint erről tájékoztatták a Jobbikot, Bencsik János viszont azt mondta lapunknak, a sajtóból értesült a hírről, és bár a Momentum döntését el is tudná fogadni, nem tartja korrektnek az eljárást. Hogy ezek után is elindul-e polgármesterjelöltként, még nem tudja; a következő ellenzéki egyeztetés éppen lapzártánk után, kedden este lesz, és Bencsik szerint valószínűleg még a héten döntés lesz arról, visszalép-e Balog javára.

„Az elsődleges közös cél, hogy októbertől ne Szabados Ákos legyen Pest­erzsébeten a polgármester, és a Fidesznek ne legyen többsége a Fővárosi Közgyűlésben” – mondja Bencsik, aki ennek érdekében hajlandó is beáldozni indulását; ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy legyen jobbikos képviselő a következő kerületi önkormányzati testületben is.

Forrásaink szerint Szabadost igen nehéz legyőzni Pesterzsébeten, ám az egyelőre kiszámíthatatlan, mennyire lesz szimpatikus a választóknak a Fidesz támogatása – ez lehet az esélye Balog Róbertnek, aki kevésbé ismert a kerületben és nem pártpolitikus, bár sikere ezzel együtt is óriási meglepetés volna. A legtöbben úgy gondolják, a nyerő ellenzéki stratégia az, ha az egyéni jelöltekre koncentrálva inkább a képviselő-testületi többség megszerzésére törekednek.

Új jelöltet állíthat az ellenzék Pesterzsébeten

Miután a Fidesz is beállt az ellenzék közösen támogatott polgármesterjelöltje mögé. Balog Róbertet, a Főtáv korábbi szóvivőjét jelölné az MSZP az ellenzék közös polgármester jelöltjének Pesterzsébeten, értesült az A XX.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.