Mostantól bárki viselhet katonai egyenruhát rendfokozattal

  • narancs.hu
  • 2023. október 26.

Belpol

Háborús veszélyhelyzetben, amennyiben a honvédelmi miniszter engedélyezi.

A szerda este megjelent Magyar Közlöny friss rendelete szerint, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva módosítja a honvédségi törvény egy fontos passzusát Eszerint felhatalmazza a minisztert, hogy

a törvényben meghatározottakon kívül az ő egyedi döntésével meghatározott személy is viselhessen "a Magyar Honvédségnél rendszeresített egyenruhát, illetve az egyenruhán elhelyezett rendfokozati vagy megkülönböztető jelzéseket".

Az egyenruhát és a jelzéseket ingyenesen, ideiglenesen át lehet adni az illetőnek. Arról nem szól a jogszabály, hogy milyen rendfokozatot viselhet az ilyen személy, vagyis bizonyára ez is a miniszter egyedi döntése határozza meg.

A rendeletből az se derül ki, hogy az egyedi döntésnek mi lesz a formája, vagyis megjelenik-e majd például a Hivatalos Értesítőben.

A jelenleg hatályos honvédelmi törvény szerint ugyanis egyenruhát a hivatásos és nyugállományú katonákon kívül a szolgálaton kívüli állomány, a rendelkezésre állása időszakában az önkéntes tartalékos és műveleti területen a rendvédelmi szerv tagja viselhet, továbbá műveleti területen és gyakorlaton a köztársasági elnök és a politikai vagy szakmai felsővezető. Más személyek részére a Honvédségnél rendszeresített egyenruha, vagy azzal összetéveszthető ruházat viselete tilos. Ettől lehet most eltérni (veszélyhelyzetben) az új rendelet alapján.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."