Elérhető a magyar kórházak fertőzések szerinti rangsora

  • narancs.hu
  • 2023. október 26.

Belpol

A Direkt36 az eddig nyilvánosságra sem hozott adatokat összegezte.

A Direkt36 elkészítette a magyarországi kórházak véráramfertőzések szerinti rangsorát. Mint írják a korábban elérhetetlen statisztikáról, hogy nemcsak a helyzet súlyossága látszik, hanem az is, hogy évről évre rosszabbodik.

A lap háromfertőzéstípus szerint készített listákat:

a véráramfertőzések gyakorisága alapján készített rangsor első helyén a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház áll, a százezer ápolási napra jutó 61,26-os értékkel, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ (56,5) és a szintén budapesti Szent János Kórház (56,21) előtt.

Mint írják, az álhártyás vastagbélgyulladás egyik leggyakoribb okozójának is számító Clostridium difficile nevű baktérium okozta fertőzések gyakorisága alapján készített lista élén csak budapesti intézmények állnak: az első a Jahn Ferenc kórház a százezer ápolási napra jutó 203,01-es értékkel, utána jön a Károlyi Sándor Kórház (167,15) és a Szent János (156,36). Ebben a rangsorban a legrosszabbul teljesítő vidéki kórház a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 117,51-es értékkel, ezzel országos ötödik is.

A multirezisztens kórokozók miatti fertőzések gyakorisága alapján készített listán, ugyancsak százezer ápolási napra jutó 69,42-es értékkel a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet az első, az egri Markhot Ferenc kórház a második (66,25), míg a budapesti Károlyi Sándor Kórház a harmadik (64,53).

Látható tehát, hogy a Szent János és a Károlyi kórház két-két feketelistán is az első háromba került.

Külön ijesztő, hogy az adatok alapján a fertőzések 30-40 százalékában meghalnak a betegek, miközben a halálozásokat csak nagyon ritkán tudják be kórházi fertőzéseknek.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk