Nagy Márton támogatást javasol az energiaintenzív ágazatokban működő kkv-knak

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 2.

Belpol

Javaslatot tett arra, hogy a jegybankokat fel kell ruházni az energiapiac befolyásolásának, az energiaárak intervenciós lehetőségével.

Az energiaháborúban nemcsak a lakosság rezsicsökkentésének fenntartása, hanem az energiaintenzív iparágakban a sérülékeny kis- és középvállalatok támogatása is egyre fontosabbá válik

– írta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter energiaválságról szóló véleménycikkében.

Nagy szerint már sok cég képtelen a fogyasztói árak emelésével kompenzálni az energiaköltségek emelkedését. Mert egyrészt ekkora áremelést már nem tud végrehajtani a piacon, másrészt ebben az esetben a kereslet visszaesésével is kalkulálnia kell. A gazdaság, a munkahelyek és a családok védelme érdekében proaktívan segíteni kell az életképes vállalatokon – hangsúlyozta.

A miniszter az európai szintű ársapkákról is értekezett. Szerinte az áram esetében nem jó ötlet, mert az áram ára országonként eltérő. Míg a gáz árának európai szintű korlátozása Nagy szerint átgondolatlan ötlet, ugyanis könnyen indirekt orosz gázembargóhoz vezethet. Szerinte a gázárakat tehát csak állami veszteségátvállalás mellett lehet rögzíteni, különben hiány alakul ki.

Nagy Márton cikkében az áll, hogy míg a pénzügyi piacaink, bankjaink működése sokszor túlszabályozottak,

az energiapiacokat az alulszabályozottság jellemzi. Erre megoldásként azt javasolja, hogy a jegybankokat fel kell ruházni az energiapiac (akár átmeneti) befolyásolásának, az energiaárak intervenciós lehetőségével.

"Az Európai Központi Bank így beléphetne az energiapiacra azzal a szándékkal, hogy javítsa a likviditást és interveniáljon. Az energiapiaci beavatkozást egy, a jegybankok által finanszírozott pénzügyi alap is végezhetné európai szinten."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?