Nagykövet lesz Balog Zoltán

  • narancs.hu
  • 2019. június 4.

Belpol

Oda utazik majd, ahova épp kell.

Bár tavaly lemondott a képviselőségről, nem marad pozíciók nélkül Balog Zoltán volt emberminiszter. Nemrég romaügyi biztosi posztjától is megvált, most azonban új pozíciót kapott: méghozzá nagykövetnek nevezte ki Áder János - írja a hvg.hu.

A szűkszavú kinevezést már a május 31-i Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozták, ott azonban csak annyi szerepelt, hogy a volt fideszes politikust a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére nevezte ki az államfő, ám az nem, hogy Balog Zoltán mely országban fogja hazánkat képviselni.

A kinevezés részleteit firtató kérdésekre a hvg.hu ma kapott választ a külügyminisztérium sajtóosztályától. Eszerint: Balog "nagykövetként fogja külföldön ismertetni a magyar kormány kiemelt fontosságú társadalmi ügyekkel kapcsolatos eredményeit és céljait."

Az továbbra sem derült ki, mely országban tenné ezt, a cikk fideszes forrásokra hivatkozva viszont azt írja, hogy Balog posztja afféle utazó nagyköveti pozíció lesz: tehát nem egy adott helyen, hanem "kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét kamatoztatva adott ügyekben képviseli majd a magyar kormányt külföldön".

Balog ezt a feladatot már egyébként is végzi: a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnökeként már tavaly beszélt arról, hogy fontos európai városokban akarja terjeszteni a Fidesz és a kormány elveit: a migráció elutasítását és a tradicionális, keresztény európai értékeihez való visszatérést.

A hvg.hu hozzáteszi, hogy nem ez az egyetlen új posztja Balognak: a hétfői Közlönyben jelent meg, hogy Orbán Viktor kinevezte Balogot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felügyelő testülete kormányzati delegáltjának is.

Figyelmébe ajánljuk