Ne legyünk olyan szigorúak: Áder hébe-hóba megvétóz egy törvényt, most is ezt tette

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. december 21.

Belpol

Persze nem a munkavállalókért vagy a független bíróságokért aggódott az államfő.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök az Állami Számvevőszékről (ÁSZ), valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló jogszabály módosítását - közölte az MTI.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján pénteken közzétett levelében az államfő azt írta, hogy a törvény - egyebek mellett - úgy módosítja az Állami Számvevőszékről szóló törvényt, hogy az ÁSZ szervezetére és működésére vonatkozó szabályokat az ÁSZ elnöke által kiadott szervezeti és működési szabályzat állapítja meg.

Áder arra hívta fel a figyelmet, hogy az ÁSZ az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve. Az alaptörvény pedig az ÁSZ szervezete és működése részletes szabályainak megállapítását sarkalatos törvény szabályozási tárgykörébe utalja.

A köztársasági elnök úgy értékelt, hogy a törvény a pontos szabályozási tárgy és keretek meghatározása nélkül hatalmazza fel az Állami Számvevőszék szervezetére és működésére vonatkozó szabályok megállapítására az ÁSZ elnökét.

Áder János kifogásolta azt is, hogy a törvény lehetővé tenné a kinevezésnek a munkáltató általi egyoldalú módosítását, de a szintén december 12-én elfogadott, a kormányzati igazgatásról szóló törvényben foglaltaknál az érintettek számára kedvezőtlenebb feltételekkel.

A köztársasági elnök a törvény végkielégítéssel kapcsolatos rendelkezésével sem értett egyet. Kiemelte: "a végkielégítés jogintézményének egyik - legfontosabb - rendeltetése, hogy a munkaviszonyát elvesztő munkavállaló számára átmeneti anyagi biztonságot nyújtson".

A kormányfő arra kérte az Országgyűlést, hogy a törvényt észrevételei alapos megfontolása után tárgyalja újra és fogadja el.

A mai nap derült ki, hogy a köztársasági elnök a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvény mellett a különbíróságokról szóló törvényt is aláírta:

A rabszolgatörvény árnyékában: Áder egy másik fontos kérdésben sem mérlegelt

A köztársasági elnök a különbíróságokról szóló törvényt is aláírta. Áder János köztársasági elnök a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvény mellett aláírta a különbíróságokról szóló törvényt is, ráadásul egy nappal korábban, szerdán - írta meg a 444.hu az Amnesty International közleményére hivatkozva. És boldog karácsonyt kíván.

Figyelmébe ajánljuk