Négymillió beoltott után éjfélkor kezdődik a kijárási tilalom, 23 óráig lehetnek nyitva a boltok

  • narancs.hu
  • 2021. április 26.

Belpol

De például a védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. A legújabb lazítások majd főleg már a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket érintik.

Nyilvánosságra hozta a kormány a kormányzati oldalon a korlátozó intézkedéseken lazító következő lépéseket. Vagyis rendeletben véglegesítették az új szabályokat, amelyek a Magyar Közlönyben még nem, csak a kormány honlapján jelentek meg. Mint ismert, akkor lépnek majd életbe az új szabályok, ha meglesz a 4 millió beoltott, vagyis 4 millió  fő megkapja már legalább a koronavírus elleni oltás első dózisát. Ez vélhetőleg a héten megtörténik, hisz a vasárnapi koronavírusadatok szerint 3 596 129 főt már beoltottak.

Eszerint

  • a kijárási tilalom kezdete este 23 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 23 óráig lehet vásárolni.
  • A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek este 23 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 23 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A koronavírus elleni védettséget az igazolvány bemutatásával kell igazolni, amit a helyiség üzemeltetője vagy a szolgáltatás nyújtója ellenőriz. Aki ezt nem teszi meg, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, de egy évre be is zárathatják a helyet.

A járvány még jelen van, hangsúlyozza a kormány, ezért bizonyos intézkedések fennmaradnak, például, hogy az egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak maszkot kell hordaniuk, és fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. Vagyis a november 9-én kihirdetett szabályok értelmében családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt (amibe nem számítanak bele a 14 év alatti gyerekek), esküvőt csak lakodalom nélkül lehet tartani, a szertartáson csak a szülők, testvérek és tanúk vehetnek részt, a temetéseken pedig legfeljebb 50 ember lehet jelen.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező maszkot hordani, és kerülni kell a csoportosulást, gyülekezést.

(kormany.hu)

Neked ajánljuk