Nehézkesen halad a CEU költözése, ezért nem Bécsben indulnak el ősszel a képzések

  • narancs.hu
  • 2019. április 16.

Belpol

Bár az egyetem tagadja, hogy lennének akadályok.

A CEU egy ideje készül a Bécsbe való költözésre, annak érdekében, hogy szeptemberben már ott induljanak el a képzéseik. A 24.hu úgy tudja, hogy ez nem fog megvalósulni, és az egyetem vezetése  hetekkel ezelőtt döntött arról, hogy a Magyarországon akkreditált programjaira regisztrálnak minden hallgatót a 2019/2020-as tanévre,  beleértve az amerikai akkreditációs programok diákjait is. A lap arról ír, hogy nehezebb intézni a CEU képzéseinek bécsi akkreditációját, illetve a költözéshez szükséges hatósági eljárásokat, mint ahogyan arra korábban számítani lehetett.

Az egyetem sajtóosztálya egyébként cáfolta a portál értesüléseit, miszerint nehézségeik lennének a költözéssel kapcsolatban, a magyarországi képzésről pedig a következőt írták: „2018-ban a CEU programjait öt évre újraakkreditálta az Oktatási Hivatal. Jogunkban áll tehát ezekre a programokra diákokat felvennünk, és a részükre vízumot igényelni, hogy beléphessenek Magyarországra. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása értelmében nem működtethetünk amerikai akkreditációjú programokat Budapesten, ezért a törvény követelményeivel összhangban ezeket a diplomákat 2019 szeptemberétől Bécsben fogjuk kiadni.”

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.