Népszabadság: teljesen kisemmizhetnek minket

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2016. október 8.

Belpol

A Mediaworks teljes bizonytalanságban tartja a Népszabadság dolgozóit. Nem tudják, meddig kapnak fizetést, és a munkatársak attól tartanak, akár csődbe is vihetik a lapot, megúszva a végkielégítések kifizetését.

„Óvatosnak kell lennünk, mert jogilag nem látjuk át teljesen a helyzetünket, a kiadó teljes bizonytalanságban tart minket” – nyilatkozta a Narancsnak a Népszabadság egyik neve elhallgatását kérő munkatársa. Arról számolt be, hogy reggel futár vitte ki a dolgozók állandó lakhelyére azt a nyilatkozatot, melyben az állt: fel vannak függesztve a munkavégzés alól. A papír arról is tájékoztatta a dolgozókat, hogy tartalmáról nem nyilatkozhatnak, ellenkező esetben számolniuk kell a jogi következményekkel. „Mindenkit megfenyegettek, sokan félnek. Nem tudjuk, meddig kapunk fizetést, számíthatunk-e végkielégítésre. Vannak, akik már évtizedek óta a Népszabadságnál dolgoznak, így elég komoly összegekről van szó. Családok egzisztenciája a tét.” Ugyanakkor a futár által kézbesített levél nem volt aláírva, így jogilag nem kötelez senkit semmire.

A szerkesztőség ma

A szerkesztőség ma

Fotó: facebook

A kiadó vezetése befelé is azt kommunikálja, amit a nyilvános közleményükben: a Népszabadság felfüggesztése mögött racionális, pénzügyi indokok állnak. „Megértettük, mit üzen nekünk a Fidesz. Fél hatkor a szerkesztőség közösen vonul át a hat órakor kezdődő Kossuth téri tüntetésre.” Ugyanakkor nem mindenki olyan felháborodott, mint az újságírók. A lap technikai hátterének dolgozói (nyomda, tördelők) politikailag kevésbé motiváltak, ők a megélhetésüket féltik. Ezért a többieknek rájuk is tekintettel kell lenni minden lépés előtt. „Megtehetik, hogy a Népszabadságot kiszervezik egy cégbe, amely aztán csődbe megy. Ekkor senki nem kapna egy fillért sem. Olyan rajtaütésszerűen hirtelen, ugyanakkor végtelenül cinikus ez az eljárás, hogy nem tudjuk, mire számítsunk holnap vagy hétfőn.” A Narancsnak név nélkül nyilatkozó munkatárs megerősítette, hogy vasárnap megpróbálják felvenni a munkát, és elkészíteni a hétfői Népszabadságot. „Elképesztő, hogy az elvileg tiszteletben álló, osztrák üzletemberrel is meg merték ezt csinálni. Heinrich Pecina és a menedzsment a nevüket adják ehhez az eljáráshoz, egyedül Rónai Balázs állt fel, hogy ő ebben nem vesz részt.”

Civilek este hat órára tüntetést szerveznek a Kossuth térre.

Figyelmébe ajánljuk