Novák Katalin Varsóban: Nem hagyjuk, hogy éket verjenek közénk

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 17.

Belpol

A köztársasági elnök újfent elítélte a putyini agressziót.

Magyarország és Lengyelország eddig is számíthatott egymásra, s nem hagyjuk, hogy éket verjenek közénk - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Andrzej Duda lengyel államfővel tartott találkozója után kettejük közös sajtóértekezletén kedden Varsóban.

Novák Katalin elmondta: nem elsősorban diplomáciai lépés, hogy első külföldi útja köztársasági elnökként lengyel barátainkhoz vezetett, hanem magától értetődik, ezeréves barátságunkból következik, és abból is, hogy a lengyelek és a magyarok értékeikben a mai napig közel állnak egymáshoz.

Mindketten hasonló alapokon állunk, fontos számunkra a keresztény meggyőződés, a hit, a hagyományos családok védelme és nemzeteink érdekei - hangsúlyozta Novák Katalin.

Az M1 tudósítása szerint Novák a szombati beiktatási beszédében hallottakhoz hasonlóan Varsóban is "putyini agresszióról" beszélt, azt mondta, hogy Ukrajna Európa kapuját védi, ezért ki kell állni az ukrán emberek mellett. 

Hozzátette, hogy hazánk örökre nemet mond a "Szovjetunió visszaállítását célzó" törekvésekre. 

Novák beszélt arról is, hogy Magyarország és Lengyelország arra szólítja fel az Európai Bizottságot, intézkedjen annak érdekében, hogy megkapják a helyreállítási alapból nekik jogosan járó összegeket.

"Magyarország elemi érdeke, hogy energetikai szempontból is több lábon álljon, növeljük szuverenitásunkat, Oroszországtól való függetlenségünket ebben a vonatkozásban is, erre viszont forrásokra van szükség" - mutatott rá az államfő.

Andrzej Duda azt mondta, Magyarország energiabiztonsága, a szállítások diverzifikálása komoly beruházásokkal függ össze. "Ezeket nehéz lesz  megvalósítani, ha visszatartják a Magyarországnak járó uniós helyreállítási eszközöket." Kiemelte, hogy hasonló a helyzet a lengyel helyreállítási tervvel is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk