Ombudsmani vizsgálat indul a vasalódeszkán úszást oktató tanár meghurcolása miatt

  • narancs.hu
  • 2020. június 13.

Belpol

A vicces videó készítése óta a tanár nem taníthat, az ombudsman a tankerületi vezető ellen indított vizsgálatot.

Előbb meghurcolta a tankerület a makói testnevelőtanárt, aki egy vicces videóval próbálta motiválni a diákjait a digitális oktatás kezdetén, most viszont az ombudsman a tankerületi igazgató ellen indított vizsgálatot – írja a hvg.hu.

Vezsenyi László, a Makói József Attila Gimnázium tanára még a digitális oktatás bevezetése után készített egy humoros videót arról, hogy a digitális testenevelésóra keretében egy vasalódeszkán fekve hogyan kell gyakorolni az úszást. Íme:

A tanár azért készítette a videót, mert a diákokat szerette volna motiválni, de másnap azzal hívták fel, hogy le kell szednie a videót a YouTube-ról, mert a tankerületi igazgató felháborodott rajta. A pedagógustól elvették a csoportjait is, és még aznap letiltották a tanításról.

Írásbeli figyelmeztetést is kapott, amely szerint "az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott", és hogy egy vizsgálat megerősítette, hogy nem az adott helyzetnek megfelelően járt el. Azt is kiadták a pedagógusnak, hogy tanulmányoznia kell a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a Nemzeti alaptantervet. A tankerület vezetője azt is elvárta volna, hogy az igazgató ezekből kérdezze ki a testnevelőtanárt, de ez utóbbitól az igazgató végül eltekintett.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője a pedagógus panaszára azt válaszolta, hogy az őt büntető tankerületi vezetőhöz fordulhat a panaszával.

A hvg.hu azonban úgy tudja, Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a hír nyilvánosságra kerülése után úgy ítélte meg, hogy a tanárt emberi méltóságában sértette a makói tankerületi igazgató döntése, ezért hivatalból azonnali vizsgálatot indított a tankerületi igazgató ellen.

Neked ajánljuk