Maruzsa: Csak oda mennek iskolaőrök, ahol az iskolák kérik

  • narancs.hu
  • 2020. június 13.

Belpol

Gumibot, gázspray és bilincs is lehet majd az őröknél, augusztusban már indulnának a képzéseik.

Speciális rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést is kapnak a leendő iskolaőrök, akiknek munkába állás előtt vizsgán is bizonyítaniuk kell az alkalmasságukat – mondta a kormánypárti Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Maruzsa szerint az érintett iskolák – ahol gyakori a pedagógusok elleni verbális vagy akár fizikai fenyegetés, bántalmazás – örülnek a fokozott védelemnek, de a segítség igénybevétele minden esetben önkéntes, vagyis elmondása szerint sehol sem kell attól félni, hogy az intézmény akarata ellenére kivezénylik az iskolaőröket.

Azt is elmondta, hogy nem kötelező a rendőri előképzettség az iskolaőri munka betöltéséhez, mert bár elsősorban volt rendőrökre, például korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is. Még a következő tanév megkezdése előtt, várhatóan augusztusban képzést szerveznek a leendő iskolaőröknek, a néhány hetes tanfolyamon rendészeti, valamint pedagógiai és pszichológiai ismeretek is lesznek, és a végén vizsgát kell tenni. Mint mondta, a képzések részleteit a törvény elfogadását követően rendeletek határozzák majd meg.

Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, hiszen a rendőrség állományába fognak tartozni, de a szolgálatukat a kijelölt iskolák területén teljesítik. A rendőrség és a köznevelési intézmények között létrejött megállapodás tartalmazza majd az együttműködés részleteit, de az iskolaőr utasításában is benne lesznek a munkavégzés részletei, ugyanakkor az iskolaőr kizárólag az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhat be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy egy nevelővel szemben.

"Intézkedési lehetőségeit tekintve az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr: lőfegyvere nem lehet, ez semmiképpen sem indokolt egy iskolában. Ha olyan mértékű az agresszió és a tanár veszélyeztetettsége, akkor szükség esetén bilincselhet, illetve használhat gázsprayt és gumibotot, de nyilván csak akkor, ha valóban indokolt a helyzet, a szükségesség és arányosság elvének megfelelően" – mondta az államtitkár.

Maruzsa azt mondta, az őrök iskolánkénti számát jogszabály nem határozza meg, de alapvetően egy, maximum két fővel számolnak, az iskola méretétől függően.

Azt is mondta, az érintett iskolák számát a kormány nagyságrendileg határozta meg, de a konkrét iskolákról döntés még nem született, szerinte nagyjából ötszáz helyszínen lesz szükség az iskolaőrökre, de az intézményi igények felmérése és ennek egyeztetése még folyamatban van.

Figyelmébe ajánljuk