OMSZ: A háziorvosok kétharmada nem vállalt ügyeleti munkát

  • narancs.hu
  • 2023. március 22.

Belpol

Az Országos Mentőszolgálat végre közölte azt is, hogy hányan vállaltak ügyeletet Győr-Moson-Sopron megyében. 

Mint arról korábban beszámoltunk, hiába kérdezte meg az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) a 444.hu, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést Győr-Moson-Sopron, Szabolcs és Borsod megyében, nem kaptak választ, a Belügyminisztérium pedig az OMSZ-hez irányította őket.

 

Az Ugytudjuk.hu azonban kapott választ az OMSZ-től Győr-Moson-Sopron megyével kapcsolatban, ahol március 1-ével történt meg a váltás az új orvosi ügyeleti rendszerre. 

A lapnak az OMSZ azt írta, a megyében 62 háziorvossal és 20 gyermek háziorvossal kötöttek eddig szerződést, azon ügyeleti időszakokat pedig, melyeket a háziorvosok nem töltenek be, jogszerűen más orvosokkal (kórházi orvosok, mentőorvosok, mentőtisztek) biztosítják.

Mivel a lap rákérdezett, azt is hozzátették, hogy az OMSZ állományában átvezénylésre nem került sor, a lehetőség azonban valamennyi dolgozó számára nyitva áll, és a közlés szerint ezzel a lehetőséggel más megyék orvosai, mentőtisztjei is élnek, hiszen számukra ez többletjövedelmet és sokak számára érdekes szakmai feladatot is jelent. "Többletfeladat vállalásuk nem az alaptevékenység terhére valósul meg, így az OMSZ 'működőképességét' nem befolyásolja" – tették hozzá.

Az OMSZ azt is közölte, hogy "a tapasztalatok továbbra is egyértelműen alátámasztják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal fordulnak az ügyelethez (a 7 fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképek), így ellátásukra a háziorvosok lennének a legalkalmasabbak", ezért az OMSZ bízik abban, hogy az eddig távolmaradt háziorvosok is be fognak kapcsolódni az ellátásba. 

 Zárójelben azt is közölték, hogy az érintett megyék háziorvosi létszámának mintegy kétharmada az, amely eddig nem kapcsolódott be az ügyeleti ellátásba. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk