Az UEFA is cáfolta, hogy engedélyezte volna a nagy-magyarországos molinókat

  • narancs.hu
  • 2023. március 22.

Sport

A román sajtó kérdezett rá a szövetségnél, az UEFA pedig egyértelműen mást mond, mint az MLSZ. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kedden egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, az UEFA engedélyezte a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinó bevitelét a nemzetközi meccsekre. Az MLSZ a közleményében úgy fogalmazott, hogy "jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek", ezért az MLSZ engedni fogja az ilyeneket

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) azonban szerdán kijelentette, hogy "az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó Szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken". 

A román sajtó ráadásul rá is kérdezett az UEFA-nál, hogy mit is engedélyeztek, a Gazeta Sporturilornak a szövetség pedig azt írta, hogy tisztában vannak azokkal a cikkekkel, amelyek szerint engedélyezték a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók használatát, de a félreértések elkerülése végett kijelentik, hogy 

"az UEFA soha nem hagyta jóvá ilyen zászlók és transzparensek használatát".

Azt is írták, hogy "az ilyen szimbólumok stadionokban való jelenléte fegyelmi szankciók kiszabásához vezethet", illetve hogy az MLSZ-t megfelelően tájékoztatták, és azt tanácsolták, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak elkerülése érdekében, hogy ezek a transzparensek jelen legyenek a stadionokban az UEFA által szervezett mérkőzéseken.

Ha pedig mégis megjelennének a nagy-magyarországos transzparensek, akkor az UEFA fegyelmi szervei fognak eljárni és a fegyelmi szabályzatnak megfelelő szankciókat kiszabni. 

A Transtelex megkereste az MLSZ-t, hogy tisztázza a kialakult félreértéseket, azonban a szövetség mindössze annyit közölt, hogy a keddi tájékoztatójában jelezte álláspontját a kérdéssel kapcsolatban, és ezt továbbra is fenntartja. Ismételten felhívják a szurkolók figyelmét, hogy olvassák el az MLSZ közleményét és tartsák be a szabályokat – vagyis az MLSZ szerint továbbra is engedélyezett önmagában a Nagy-Magyarország feliratok nélkül. 

A téma azóta forró krumpli, hogy Orbán többször is nagy-magyarországos szurkolói sálban fotózkodott, ennek nem örültek a környező országok vezetői. Korábban itt írtunk részletesen a témáról: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?