Müller mégsem tájékoztatott az egészségügy újranyitásáról

  • narancs.hu
  • 2020. június 10.

Belpol

Ugyanakkor szívből ajánlja, hogy a magyarok itthon nyaraljanak.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos ismertette az elmúlt 24 óra adatait: 10 új koronavírus-fertőzöttet találtak, valamint elhunyt egy 37 éves férfi, akinek nem volt alapbetegsége. Ezzel 551 főre nőtt az elhunytak száma. Jelenleg 1121 aktív fertőzöttet tartanak számon, és eddig 2355-en gyógyultak meg a betegségből.

Az összes fertőzött 41 százalékát Budapesten regisztrálták. Jelenleg 344 beteget ápolnak kórházban, 20-an vannak lélegeztetőgépen. 100 ezer lakosra Budapesten 109, Zala megyében 96, Komárom-Esztergom megyében 89, Pest megyében 46 fertőzött jut.

Budapesten a járvány kitörése óta 328-an, vidéken pedig 223-an hunytak el. Pest megyében összesen 91-en haltak meg, Fejér megyében 43-an, Komárom-Esztergom megyében 37-en, Zala megyében 16-an, Veszprém megyében 8-an, Borsod megyében 6-an, Csanád-Csongrád megyében 6-an, Tolna megyében 3-an, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2-en, Bács-Kiskun és Nógrád megyében 1-1 fő vesztette életét, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében nem történt haláleset a járvány miatt.

Müller Cecília kedden azt mondta, ma részletekkel fog jelentkezni az egészségügyi ellátás visszaállítását érintően. Ez a tájékoztatás végül elmaradt.

Kiss Róbert rendőralezredes emlékeztetett, hogy a héten megszűnnek a magyar-horvát határon a korlátozó intézkedések, az országból Magyarországra belépőknek nem kell karanténba vonulniuk. Az elmúlt 24 órában 566-an karantént rendelt el a rendőrség. Rémhírterjesztés miatt 124, közveszéllyel való fenyegetés miatt 29, csalás miatt 131, járványügyi szabályszegés miatt 28 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség.

*

Az operatív törzs néhány gondosan kiválogatott újságírói kérdésre is válaszolt,

  • Az operatív törzs a veszélyhelyzet után is működni fog, figyelemmel kíséri a járvány alakulását. Egy azonnali intézkedési bevetési egység létrehozásáról is döntöttek arra az esetre, ha valamely intézményben, vagy területen újra felütné a fejét a vírus, akkor tudjanak intézkedni,
  • Az itthoni nyaralás mindenképpen biztonságos Müller szerint. Ha valaki külföldre akar utazni, akkor tájékozódjon az ottani járványügyi helyzetről, szabályokról és a beutazásról,
  • Nem minden egészségügyi ellátás igénybe vételénél kell tesztet csinálni, csak a gyanús esetek előtt,
  • Nem jellemző, hogy alapbetegség nélküli, fiatal személyek halnak meg a koronavírus miatt, de vannak ilyen esetek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.