Egyre szorosabban öleli magához a Fidesz a Miskolci Egyetemet

  • Zsidai Péter
  • 2020.06.10 12:30

Belpol

A volt polgármester, a helyettes államtitkár és igazságügyi miniszter segítheti az alapítványi működére váltó intézmény munkáját.

A Miskolci Egyetem két meghatározó változás előtt áll.

  1. Kikerül állami felügyelet alól az intézményt, fenntartásáért egy vagyonkezelő alapítvány fog felelni.
  2. Jövő februártól pedig új rektora is lesz az egyetemnek.

Az átalakítást májusban szavazta meg az Országgyűlés, a törvénymódosítás a felsőoktatásért felelős Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjét, Palkovics Lászlót bízta meg az Universitas Miskolcinensis Alapítvány létrehozásával. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a magyar felsőoktatás rugalmasabb, innovatívabb legyen. Az oktatók, kutatók, tanárok, a képzésben részt vevők támogatása érdekében az egyetem augusztustól megkapja az államtól az intézmény ingatlanvagyonát.

Politikai innováció

Az alapítvány kuratóriumának összetételéről megkérdeztük az ITM-t, miután a borsod24.com egyetemi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a testületben helyet fog kapni Miskolc előző fideszes polgármestere, Kriza Ákos.

Orbán Viktor és Kriza Ákos

Orbán Viktor és Kriza Ákos

 

Első megkeresésünket azzal hárították, hogy még nem született döntés az alapítvány vezetőségéről és a kuratóriumi tagokról. Második megkeresésünkre már egyáltalán nem reagáltak. Felhívtuk Kriza Ákost, aki lényegében megerősítette a helyi hírportál értesüléseit: úgy fogalmazott, informálisan értesült erről, megtiszteltetésnek venné – ha felkérik, nem mond nemet.

A Miskolcot 2010 és 2019 között vezető Kriza tavaly augusztusban jelentette be, hogy megromlott egészségi állapota miatt nem indul a polgármesteri tisztségért. A Fidesz a volt jegyzőt, Alakszai Zoltánt indította, aki 9 ezer szavazattal veszített az ellenzéki pártok által támogatott független Veres Pállal szemben. Az expolgármester az októberi választást követően, 9 év szabadságolás után visszatért a miskolci MÁV-rendelőintézet élére, ahol ismét orvosigazgatóként dolgozik.

Minisztert az élre!

A borsodi hírportál arról is írt, hogy az alapítvány júliusban kezdi meg működését, a kuratórium elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter lehet. Varga egyébként is kötődik az intézményhez, Miskolcon született, ott szerezte jogi diplomáját summa cum laude minősítéssel 2004-ben. Ám a kinevezésével kapcsolatos kérdéseinkre sem az ITM, se az Igazságügyi Minisztérium nem válaszolt.

false

 

Fotó: Wikipédia

A Fidesz észak-keleti szervezetében tevénykedő, belső információkkal rendelkező forrásunk megerősítette: a pártban kész tényként kezelik Varga Judit és Kriza Ákos kinevezését. Vargát azért is delegálja a kormánypárt a borsodi megyeszékhelyre, hogy rendbe tegye az önkormányzati választásokon szétesett, gyengén teljesítő, belső konfliktusok sújtotta helyi szervezetét.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy Horváth Zita, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára le fog-e mondani kormányzati tisztségéről vagy párhuzamosan látja majd el kormányzati feladatait és a Miskolci Egyetem rektori teendőit. Horváthot ugyanis május 28-án rektornak választotta az egyetem szenátusa Piskóti Istvánnal, Szikszó alpolgármesterével szemben.

Horváthot ezer szál fűzi az egyetemhez: itt végzett, a történelem tanári diplomája átvétele után doktorandusz, tanársegéd, adjunktus, docens, dékánhelyettes, dékán, tanszékvezető, intézményvezető, majd tavaly szeptembertől egyetemi tanár lett. 2013-tól 2017-ig az egyetem általános rektorhelyettesi tisztségét is betöltötte, mígnem három éve az Emberi Erőforrások Minisztériumához igazolt, amely akkoriban még a felsőoktatásért felelt.

Horváth szeptembertől a felsőoktatást lenyúló ITM-ben folytatta helyettes államtitkári munkáját, aminek kormányzati megbecsültségét jelzi, hogy helyet kapott az MTA kutatóintézeteit lenyelő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító testületében.

Torma András még hivatalban lévő rektor arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, a második rektori ciklusa remélhetőleg 2021. február 11-én fog megszűnni, tekintettel arra, hogy február 12-én be fogja tölteni 65. életévét, és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint egyetemi vezető nem lehet 65. életévét betöltött személy.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.