Orbán 9 évre bebetonozhatja Pálffy Ilona utódját

Belpol

Még nem lehet tudni, ki lesz az új választási főnök.

Augusztus 31-ével megszűnt Pálffy Ilona megbízatása a Nemzeti Választási Iroda (NVI) élén. Az e heti Magyar Narancsban alapos cikket olvashatnak Pálffy tevékenységéről és az NVI jelentőségéről. Néhány részlet az írásból:

Pálffy augusztus 4-én, személyes találkozón jelezte lemondási és nyugdíjba vonulási szándékát Orbán Viktornak, de távozása régebb óta eldöntött kérdés volt: tavaly májusban az azonnali.hu-nak adott interjúban már elárulta, hogy semmi pénzért nem vállalná a 2022-es országgyűlési választások levezénylését. Pálffy utódját a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök nevezheti ki 9 évre, azonban keddi lapzártánkkor még nem volt ismert az új NVI-elnök személye. (...)

„Nyilván csak utólag derülhet ki, hogy a választások tisztasága miatt aggódóknak jó vagy rossz hír Pálffy Ilona távozása – mondja Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja –, mindenesetre az életkora és a hozzá kötődő botrányok miatt időszerűnek érzem a lemondását, reményeim szerint az NVI következő elnöke jobb munkát végez majd.” Szabó Attila, a TASZ munkatársa inkább aggódik. „A következő hetekben két elég fontos időközi választás lesz, szeptember 27-én egy önkormányzati Mohácson, október 11-én egy országgyűlési egyéni képviselői Borsodban. Pálffy Ilona tevékenysége szerintem sok szempontból rendben volt, és tartok tőle, hogy a következő NVI-elnök kinevezésénél a 100 százalékos megbízhatóság lesz az elsődleges szempont.” (...)

2018 áprilisában aztán megsokasodtak az NVI-hez vagy a helyi választási szervekhez kapcsolható visszásságok. Eleve kikezdte a választási eljárásba vetett bizalmat, hogy az első részeredményeket csak este 11 óra után tette közzé az NVI – erre azért kényszerültek, mert az átjelentkező szavazók egy budai szavazókörben olyan sokan voltak, hogy eddig tartott a sorban állás. A helyzeten nem javított, hogy napközben leállt a valasztás.hu újonnan fejlesztett honlapja, az NVI ezért a régi fapados verzióra váltott, de azon jogszabálysértő módon nem voltak megtalálhatók például az NVB határozatai. Pálffy Ilona azóta is hangoztatja, hogy csak a honlap hibásodott meg, maga a választási rendszer nem, ugyanakkor az Unhack Democracy nevű szervezet jelentésében több olyan szavazatszámlálót is idéznek, akiknek azt mondták, a rendszer lefagyása miatt kell éjszakáig várniuk az eredmények bediktálásával. A választási honlap a tavalyi önkormányzati választások idején sem bírta a terhelést, és jellemző, hogy Pálffy búcsúinterjújában is csak annyit mondott, bízik benne, hogy az informatikusok egyszer megoldják a problémát.

A Magyar Narancs szeptember 3-i lapszámában megjelenő cikkből az is kiderül, hogy módosítaná a leköszönő NVI-elnök a választási törvényeket. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy fizessen elő a Narancsra itt!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk