Orbán: Az Európai Unió szivárványszínű árnyéka önmagának

  • narancs.hu
  • 2021. november 14.

Belpol

A miniszterelnököt újraválasztották a Fidesz elnökének. 

A Fidesz fennállása óta hű maradt önmagához, hű Magyarországhoz és annak népéhez, hű a magyar emberekhez – mondta Orbán Viktor a párt tisztújító kongresszusán, ahol újraválasztották elnöknek. 

Orbán szerint a fidesz hűséget, hitet és bizalmat jelent, a Fidesz pedig hűséges párt. Az elmúlt 33 évben a magyarok nagyobb számban szavaztak bizalmat neki, mint bármelyik másik pártnak Magyarország parlamentáris történetében. „Ez kötelez, és amíg bírom és bírjátok, csinálni is kell és csinálni is fogom” – hangsúlyozta.

Kossuth Lajos szavait idézve hozzátette: amíg ez a hűség kitart, Magyarországot a poklok kapui sem fogják megdönteni. Mi sikeresek vagyunk, mert amit a Fidesz csinál, az a szenvedélye.

„Mi a csúcsra törünk, és oda akarjuk feljuttatni Magyarországot is”

– hangsúlyozta.

Ha folytatódik a polgári kereszténydemokrata kormányzás, akkor tíz év alatt újra hatalmas utat tehet meg Magyarország, és felléphet a fejlett országok közé – jelentette ki. A kormányfő hangsúlyozta: azt ajánlják Magyarországnak, hogy akarjon többet.

„Nem érhetjük be azzal, amit elértünk, mert még mindig vannak szegények. Még mindig nem születik elég gyermek. Még mindig nincs mindenkinek jó lakása. Még nem elég se a fizetés, se a nyugdíj. Egész egyszerűen többre van szükségünk. Miért érnénk hát be azzal, amink van?” – tette fel a kérdést.

Úgy folytatta: ha folytatjuk a polgári kereszténydemokrata kormányzást, tíz év alatt újra hatalmas utat tehetünk meg. „Felléphetünk a fejlett országok közé. Felszámolhatjuk a szegénység maradékát is. Zöld, egészséges, természeti kincseit és szépségeit megőrző, egészségesebb és hosszabb ideig élő emberek országa lehetünk” – hangoztatta.

Rendíthetetlen derűlátás, bizalom, mély hit

Tizenhat évet ellenzékben, tizenhat évet kormányon csak rendíthetetlen derűlátással, bizalommal és mély hittel lehet végigcsinálni – fogalmazott a miniszterelnök. Azt mondta, háromféle hazaszeretet van: a szónokló, a búsuló és az alkotó. A jó szónoklatot nagyra értékeljük, egy kis búsulásért „nem megyünk a szomszédba”, de leginkább Klebelsberg Kunó unokái vagyunk, akik az alkotó hazaszeretetben, a produktív életben hisznek – jelentette ki a Fidesz politikai közösségét jellemezve.

A járványok és népvándorlások korában Magyarországon is a biztonság a legfontosabb kérdés – mondta. Kifejtette: az a legfontosabb, hogy mit eddig elértünk, azt megvédjük, így a határokat a migránsoktól. Emellett az oltásellenesekkel szemben kell mozgósítani erőinket, mert az oltás életet ment, és aki ezt tagadja, aki lebeszéli vagy elbizonytalanítja az embereket, aki ideológiai alapon akar oltóanyagot beszerezni, az valójában a magyarok létérdekét veszélyezteti.

Hangsúlyozta: itt van még a nemzetközi hálózat élén Brüsszellel, amely a klímavédelem örve alatt brutális adókat akar kivetni az emberekre, az emberek anyagi biztonságát is kockára akarja tenni, mert a nagy nemzetközi klímaromboló multicégek helyett a családokkal akarja megfizettetni a klímavédelem költségeit.

Brüsszelt teljesen meg kell újítani, mielőtt darabokra hullik – jelentette ki. Úgy fogalmazott: az Európai Unió válságról válságra bukdácsol, „szivárványszínű árnyéka önmagának”, és ha így megy tovább, elfogy, mint a holdvilág.

Ezért támogatja a Fidesz a lengyel kezdeményezést az egész európai jobboldal újjászervezésére. Szó sem volt arról, hogy lépésről lépésre elveszik a jogainkat - fogalmazott. Nem szabad passzívan elfogadni minden brüsszeli tervet – folytatta, hozzátéve: szuverének akarunk lenni, és nem akarunk integráció helyett európai egyesült államokat.

A következő hónapokban olyasmik történnek majd, amit még senki sem látott – mondta a pártelnökké történt újraválasztását követő beszéde végén Orbán Viktor. Kezdődött a nyugdíjasoknak kifizetett 80 ezer forintos nyugdíjprémiummal. Folytatódik a 13. havi teljes nyugdíj kifizetésével.

A fiatalok januártól nem fizetnek személyi jövedelemadót, 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer a garantált bérminimum – folytatta a miniszterelnök, majd hozzátette: hathavi fegyverpénzt kapnak a katonák és a rendőrök. Húsz százalékkal nő az ápolók, a szociális és a kulturális ágazatban dolgozók bére. A családoknak visszafizetik a 2021-ben befizetett adót. Ilyen se volt még – hangsúlyozta a Fidesz elnöke. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?