Orbán eligazítást tartott a nagyköveteknek

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. március 1.

Belpol

Rendületlenül tartja magát ahhoz, hogy Magyarország semmit nem küld Ukrajnába. 

Orbán Viktor miniszterelnök kedden reggel Magyarország nagyköveteinek tartott előadást a következő időszakban előttük álló feladatokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A kormányfő először Szijjártó Péter miniszterrel és a tárca államtitkáraival egyeztetett, majd a nagykövetek előtt az orosz-ukrán háború miatt kialakult válsághelyzetről beszélt.

A közlés szerint a nagyköveti értekezleten Orbán azt hangsúlyozta, hogy most mindenkinek, így a magyar diplomáciai karnak is az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Magyarország belesodródását a háborúba.

"Magyarország biztonsága az első" – hangoztatta Orbán, hozzátéve: hazánk részt vesz a béke megteremtését szolgáló közös európai erőfeszítésekben, de sem fegyvert, sem katonát nem küldünk Ukrajnába, mert azzal magyar emberek életét veszélyeztetnénk.

Ukrajnai h?bor? - Orb?n Viktor a nagyk?veti ?rtekezleten

 
Orbán a nagyköveti értekezleten
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán korábban az M1-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Magyarország azárt nem küld fegyvereket Ukrajnának, mert egyrészt ha akarna, sem tudna, másrészt egy különös érveléssel arra jutott, hogy "azokkal a fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd", ugyanis Kárpátaljáról is vonultattak be katonákat (bár nem világos, hogy az ukrán hadseregnek küldött fegyverrel miért a saját katonáikat lőnék).  

Sőt, mint azt megírtuk, Magyarország azt sem engedi, hogy bárki más a területén keresztül szállítson fegyvert Ukrajnának, ezzel komoly kritikát is kiváltva

Magyarország nagyjából a térségből egyedüliként nem hajlandó semmilyen segítséget küldeni Ukrajnának – az elmúlt napokban ugyanis Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária is bejelentette, hogy lőszerekkel, üzemanyaggal támogatja az ukrán hadsereget, sőt, friss hírek szerint Bulgária, Lengyelország és Szlovákia még vadászgépekkel is. A környező országok közül egyedül Szerbia az, amely oroszbarát álláspontra helyezkedett, és szankciókat sem alkalmazott. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk