Ezeken a szervezeteken keresztül tud segíteni az ukrajnai menekülteknek

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Belpol

Szállás biztosításával, adománygyűjtésekkel, élelmiszerrel és takarókkal, valamint a felajánlásokat fogadó számlaszámok létrehozásával is segítik az önkormányzatok, oktatási intézmények, szervezetek az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülőket.

 

  • A fővárosi önkormányzat folyamatosan segít az ukrajnai háború elől menekülők elszállásolásában – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) már megnyitott egyik szállásán 120 menekültet helyeztek el. Többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel. Mint írták, a legidősebb gyerek 13 éves, de van közöttük egy kéltéves és egy kéthetes csecsemő is.
  • A hegyvidéki önkormányzat szükség esetén azonnal legalább 50 férőhelyet tud biztosítani a menekültek számára – tájékoztatta Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn az MTI-t. A XII. kerületi önkormányzat vezetése egyeztet az ukrán nemzetiségi önkormányzattal és a karitatív szervezetekkel, a kerületben működő egyházakkal a tartós élelmiszerek és egyéb szükséges adományok gyűjtéséről. Most elsősorban tartós élelmiszerre (konzervek, készételek, bébiételek), higiénés eszközökre, takarókra, hálózsákokra van szükség, az önkormányzat azt kéri, hogy egyelőre más adományokat ne vigyenek.
  • A Kőbányai Önkormányzat azt közölte, hogy szállással, ellátással és adománnyal segíti a menekülteket, illetve várja olyan magánszemélyek jelentkezését, akik átmeneti időre elhelyezést tudnak számukra biztosítani. A X. kerület vezetése döntött arról, hogy hárommillió forint azonnali segítséget ad a Cserkesz utcai szállónak a menekültek ellátásához; a támogatásról kedden rendkívüli ülésen dönt a képviselő-testület. Döntöttek arról is, hogy előkészítik a balatonlellei tábor főépületét, ahol további 60 ember ellátását tudják biztosítani, továbbá megkezdték az egyeztetést a kerületi munkásszállókkal.
  • Nagykanizsa közgyűlése hétfőn azonnali, soron kívüli ülésen döntött arról, hogy kétmillió forint pénzügyi támogatást nyújt a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül az Ukrajnában dúló háború miatt nehéz helyzetbe kerültek megsegítésére. Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) a közgyűlésen arról is beszámolt, hogy elkezdték a felmérését, hogy hol és hány menekültet tudnak fogadni, az már biztos, hogy középiskolai kollégiumban, a város sportszállójában és önkormányzati bérlakásokban is több tucatnyi férőhelyet tudnak biztosítani.
  • Kaposvár tíz ukrajnai menekültnek, köztük négy gyermeknek biztosított átmeneti elhelyezést. A Kométa húsüzem a felnőtteknek munkát tud adni, a gyermekek közül a két óvodást már befogadta az egyik intézmény, a két iskolásnak pedig a tankerület keres megfelelő osztályt. A város már korábban felajánlott egymillió forintot az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül a kárpátaljai magyar családok megsegítésére.
  • A pécsi önkormányzat számlaszámot hozott létre, az adományokat a 10024003-00336255-00000330 számra lehet küldeni, a közlemény rovatban fel kell tüntetni: „Ukrajna”. A menekültek fogadását az Expo Center rendezvényközpontban végzik majd, a szállást számukra a katasztrófavédelem biztosítja, az élelmezésükről az önkormányzat intézményei, illetve a karitatív szervezetek gondoskodnak. A szakorvosi ellátást igénylő menekültek a pécsi egészségügyi intézményekben kaphatják meg a szükséges kezelést. A regisztrációs feladatokra önkéntesek jelentkezését várják.
  • Az Óbudai Egyetem szintén felajánlotta segítségét minden érintettnek, különösképpen a felsőoktatási intézmények vezetőinek, dolgozóinak, hallgatóinak. Azt írták, a lelki segítségnyújtás mellett humanitárius gyűjtést kezdeményeznek, segítő kommunikációs vonalat hoznak létre. A menekült hallgatókat - kapacitásaik keretei között – kollégiumi férőhelyeikkel segítik, továbbá biztosítják számukra, hogy tanulmányaikat folytatni tudják.
  • A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) azt közölte, campusa és kollégiuma hétfőtől megnyitja kapuit az Ukrajnából érkezők előtt, szállással és ellátással várják a rászorulókat. Emellett megnyitják kurzusaikat a design és művészeti területen tanuló menekült hallgatók számára, hogy folytathassák tanulmányaikat. A kárpátaljai magyar, illetve az ukrán fiatalok számára soron kívüli ösztöndíjat biztosítanak ősszel induló egyetemi képzéseikre.
  • A Debreceni Egyetem (DE) háromszáz helyet szabadított fel debreceni, nyíregyházi, hajdúböszörményi és szolnoki kollégiumaiban a Kárpátaljáról érkező menekültek elhelyezésére – közölte Csiszár Imre, a kollégiumi szervezet igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón. Jelenleg 20-25 menekült tartózkodik a debreceni kollégiumokban, néhányan Nyíregyházán, többnyire kárpátaljai magyarok kértek szállást.
  • A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány is aktívan bekapcsolódott az ukrajnai menekültek segítésébe, sőt fogadásába is - közölte a szervezet hétfőn. Pelenkákat, bébiételeket és tápokat, takarókat, pokrócokat juttattak el, továbbá 1500 Covid elleni védekezőszettet visznek le a magyar-ukrán határra. A szervezet a napokban megnyitja badacsonytomaji üdülőjét is a menekültek előtt.
  • Továbbá számos országból több mint kétezer ügyvéd csatlakozott három nap alatt ahhoz a Magyarországról indult összefogáshoz, egy online ügyvédi adatbázishoz, amely az Ukrajnából menekülőknek biztosít ingyenes jogi segítséget – közölte Koppány Olivér, a kezdeményező, a magyar tulajdonú nemzetközi iroda, a KNP LAW ügyvédje. Vasárnap óta él a https://ukrainelegalaid.org/ oldal, amely az angol, ukrán, lengyel és orosz nyelven kívül hétfőtől magyarul és további nyelveken is elérhető lesz. Az utóbbi két napban több mint 300 megkeresés érkezett a platformon keresztül.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is összeszedte, hogy kik nyújtanak segítséget a rászorulóknak például adományok gyűjtésével, továbbításával. 

  • Oltalom Karitatív Egyesület – elérhetőség az https://www.oltalom.hu-n keresztül. 
  • Budapest Bike Maffiaezen a linken keresztül.
  • Katolikus Karitászezen a linken keresztül.
  • Magyar Vöröskereszt – a 1359-es adományvonal hívásával, illetve banki átutalással várja a segítséget, a Magyar Vöröskereszt 10405004-00026548-00000009-es számlájára indított utalásoknál közleményben kérik, hogy a „humanitárius válság” szerepeljen. „Külföldről történő átutalásnál: IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009, Swift kód: OKHBHUHB, Bank neve: K&H Bank Zrt., Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9., Közlemény: humanitárius válság”
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat – „11784009-20200776 számú számlára indított átutalással, vagy az adomanyozz.hu oldalon indított online befizetéssel, vagy a 1350-es adományvonal hívásával lehet.”
  • Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – ezen az oldalon bankkártyás adományozásra van lehetőség, illetve a 1353-as adományvonalon telefonhívásonként, illetve SMS-enként 250 Ft-tal lehet támogatni a szervezetet.
  • Baptista Szeretetszolgálat – a 1355-ös adományvonalon várja a támogatást, hívásonként 500 Ft-tal tudjátok segíteni a munkájukat, az UniCredit 10918001-55555555-55555555-os számlaszámon várják azoknak az adományait, akik pénz utalásával segítenének (közleménybe írjátok bele, hogy „Ukrajna”), illetve online adományozásra is van lehetőség a ezen az oldalon keresztül.
  • Magyar Református Szeretetszolgálat – üzemelteti a 1358-as adományvonalat, melynek tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a humanitárius munkát, és adakozni is lehet adakozni ezen weboldalon keresztül „vagy közvetlen utalással a szervezet számlaszámán: CIB 10702019-85008898-51100005 (A közlemény rovatba kérik beírni: Ukrajnai krízis)”
  • UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ezen az oldalon keresztül szintén bankkártyás támogatásra van lehetőség
  • Migration Aid – a hivatalos Facebook-oldalukon keresztül. Önkénteseket keresnek, akik a menekültek közvetlen ellátásában segítenek; az ukrán határ melletti településeken olyan ingatlantulajdonosok jelentkezését várják, akik vállalják, hogy fagymentes helyen átmenetileg tárolják az adományokat; ukránul vagy oroszul jól beszélő önkéntesek jelentkezését is várják, alkalomszerű fordítási munkákban segíteni tudnak; online szervezési, adminisztrációs munkákban segíteni kívánó önkéntesek jelentkezését is várják. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.