Orbán: „Az Európai Uniónak zsugorodó a lelke és nagy a teste”

  • B.P.M.
  • 2019. április 5.

Belpol

A Fidesz ismertette EP-választási programját. Orbán Webernek, Timmermansnak és Junckernek is odaszúrt, valamint egy hétpontos akciótervet hirdetett.

„A rendszerváltás óta hiszek abban, hogy Európa nem rabolható el. Hiszek egy olyan Európában, ahol az országok az egységet tartják szem előtt, ahol a nagy, közepes és kis országok egyenlő felekként ülnek az asztalhoz” - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter, a párt listavezetője a Parlamenti Szalon című rendezvényen, ahol a Fidesz ismertette az EP-választási programját. Hozzátette noha a hite erős, de nem naiv, tudja milyen nehézségek előtt áll Európa.

„Magyarország nem kíván élni a hallgatás lehetőségével, különösen akkor, amikor Európa veszélyben van. Ilyenkor félre kell verni a harangokat” - tette hozzá. Úgy látja, Európa kudarcot vallott a migráció kérdésében, általánossá vált a kettős mérce alkalmazása.

„Amikor a britek kilépésre szavaztak, akkor az unió nem folytatott önvizsgálatot, hanem a problémákat az országra hárította. Látom azokat a problémákat, amelyek az egységet veszélyeztetik, Európa választás előtt áll, a hazát kockáztatni nem szabad. Az unió akkor tudja teljesíteni küldetését, ha tiszteletben tartja a nemzeti szuverenitást” - szögezte le.

rócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási listájának vezetője beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen

Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási listájának vezetője beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szájer: realisták lettünk

Trócsányi Lászlót Szájer József ep-képviselő követte. Mint fogalmazott, az „unió mi vagyunk, de koránt sem mindegy, hogy merre halad. A tagság 15 éve alatt megerősödtünk és realisták lettünk, tudjuk hogyan kell elveinket hatékonyan képviselnünk.” A politikus szerint az államépítő gyakorlatunk fontos, védendő és képviselendő érték, amire egész Európának szüksége van.

„A kommunizmus ledöntése váratlanul érte a nyugatot. Hittünk abban, hogy a történelmi viszontagság után egy új típusú szövetség tiszteletben tartott tagjai lehetünk. Azt üzentük polgárainknak, hogy ezért megéri áldozatokat hozni. 2015-ös bevándorlási és terrorhullám az európai életmód összeomlásának a rémképével fenyegetett” - fogalmazott.

Hozzáfűzte, az ország új szövetségeket kezdett építeni, ma már a mi térségünk Európa növekedésének a motorja. „A hibát nem másokban, hanem bennünk keresik. Egyre több mindenbe bele kívánnak szólni, például abba, hogy kivel kívánjunk együtt élni a hazánkban” - szögezte le.

Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019

Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Szijjártó: globális fake news-gyárak működnek

„Mindannyian emlékezünk 2015 magyarországi eseményeire. Majdnem 400 ezer migráns masírozott át Magyarország területén, miközben megsértették a határainkat és a szuverenitásunkat, belemosolyogtak a televíziók kameráiba, elfoglalták a közterületeket, fittyet hánytak a szabályokra, a kerítés felhúzása után pedig órákig támadták a rendőröket” - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

Hozzátette, mindez egy jól megkomponált tervnek a része, amelynek lényege, hogy egy világméretű népességcsere jöjjön létre, amiben a brüsszeli bürokraták, az Európai Parlament és még az ENSZ is szerepet kapott. „Komoly szerepet kapott a mainstream liberális média is, globális fake news-gyárak működnek.” Hozzátette, a migráció nem alapvető emberi jog.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Orbán: Juncker egy tőröl metszett szocialista

„Nyugodtan mondhatjuk, hogy a mi politikai közösségünk magabiztos, erős és jókedvű. Nem szabad azonban elbizakodnunk, mégiscsak egy verseny előtt állunk” - mondta beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök beszélt az Európai Néppárt és a Fidesz viszonyáról, ahogyan fogalmazott, „majd meglátjuk merre fordul a Néppárt, most úgy látszik, hogy a bevándorlók felé, ha ez így lesz, akkor nem fogjuk követni őket.”

Hozzátette, nem csoda, hogy egyre többen azt írják, hogy „kifelé”, de ő türelmet kér. Úgy látja, az eddigi EP-választások nem tűntek sorsdöntőek, arról szólt, hogy jobboldali vagy baloldali képviselőből lesz-e több.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én. Az eseményen ismerteti

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

„Jean-Claud Junckerről azt hittük, hogy jobboldali, de egy tőröl metszett szocialista. A tét az, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes vezetője lesz uniónak. Arról döntünk, hogy megvédjük-e a keresztény Európának, vagy átadjuk a terepet a multikulturalizmusnak” - mondta.

A miniszterelnök szerint az Európai Uniónak zsugorodó lelke van és nagy teste, ennek ellenére a magyarok a részesei akarnak lenni, de elegük van Brüsszelből: „viták mindig ugyanarról szólnak. Nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, ami a magyaroknak nem jó.”

Idézte a szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst, aki azt mondta korábban, hogy a társadalmak a világon mindenhol sokszínűvé fognak válni, ez a világ jövője, Közép-Európának ehhez hozzá kell szoknia. Orbán szerint ez egy tőröl metszett Marxista-szöveg.

„A népvándorlások soha sem békés természetűek, óhatatlanul konfliktusokhoz vezetnek. A jelenlegi népvándorlás célpontja Nyugat, ami nem a pusztán a véletlen műve. Sokan hivatkoznak a szegénységre, a vízhiányra,  a klímaváltozásra, a háborúra és az üldözésre, de a legfőbb ok, hogy sokkal több gyerek születik Európán kívül, mint belül” - mondta.

Orbán hétpontos akciótervet is hirdetett, melyek szerint:

  • A migráció kezelését vissza kell adni a nemzeti kormányoknak
  • Ne legyen kötelező a migránsok befogadása
  • Érvényes okmányok nélkül ne lehessen belépni Európába
  • A migránskártyákat és migránsvízumot meg kell szüntetni
  • Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek kevesebb pénzt kell adni, helyette a határvédelem kell támogatni
  • Keresztényeket nem érheti hátrányos megkülönböztetés Európában
  • Bevándorlást ellenző vezetőket kell tenni az uniós intézmények élére

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?