Orbán: Ma Salvini Európa legfontosabb embere

  • narancs.hu
  • 2019. május 1.

Belpol

A Néppárt pedig öngyilkosságra készül a magyar miniszterelnök szerint.

"Azt gondolom, hogy Salvini ma Európa legfontosabb embere" - mondta Orbán Viktor a La Stampa című olasz lapnak.

Az interjút nyilván azért időzítették mostanra, mert holnap Budapestre látogat Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga elnöke. Orbán szerint a magyar-olasz kapcsolatok mellett pártügyekről is beszélni fognak, sőt Salvinit leviszik Röszkére is, hogy megnézze, hogyan védik a határt a magyarok.

"Ő az a hős, aki elsőként állította meg a tengeren keresztüli migrációt, mi a szárazföldön tettük ezt" - mondta Orbán Salviniről, bár azt lényegében elismerte, hogy a menedékkérők elosztásában vannak köztük nézetkülönbségek.

Orbán eddig sem titkolta, hogy az Európai Néppártnak - amely márciusban felfüggesztette a Fidesz tagságát - nem a szocialisták és a liberálisok felé kellene tájékozódnia, de most a korábbiaknál is élesebben fogalmazott.

"Mondjuk úgy, hogy a néppárt most egy öngyilkosságra készül. Ne kössük össze magunkat a baloldallal, keressünk egy másik utat, az európai jobboldallal való együttműködés útját! Nem tudjuk, Salvini milyen formációt tud majd létrehozni, de reméljük, hogy egy erőset sikerül. A néppártnak együtt kell működnie az európai jobboldallal."

Míg a CEU-ról korábban azt hajtogatta, hogy az egyetem csak blöfföl, nem is megy el Budapestről, most így válaszolt arra a kérdésre, hogy a CEU távozása presztízsveszteség-e az országnak:

"Igen, hiszen sokan figyelnek arra, mi történik, mert a CEU brandje nagyon erős. Ha valami történik körülötte, az visszahat ránk. De senki soha nem beszél az igazságnak egy másik eleméről, vagyis arról, hogy az utóbbi két-három évben számos külföldi egyetem érkezett Magyarországra, jóval több, mint amennyi távozott."

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.