Orbán bejelentette: marad az élelmiszerár- és benzinárstop, a hitelmoratórium és a kamatstop

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Belpol

Döntött a kormány, október elejéig marad a 480 forintos benzin.

Orbán Viktor csütörtökön kora délután rövid Facebook-bejegyzésben közölte, döntött a kormány, meghosszabbítják az árstopokat. Ennek értelmében

  • az élelmiszerárstop 2022. október 1-ig,
  • a hitelmoratórium és a kamatstop 2022. december 31-ig,
  • a benzinárstop pedig 2022. október 1-ig

marad érvényben.

Az üzemanyagárstopot tavaly novemberben vezette be a kormány a már akkor is jelentősen növekvő árak megfékezésére. Az intézkedés alapján a 95-ös és dízel üzemanyagok esetében ár nem haladhatja meg a literenkénti 480 forintot. 

Az élelmiszerárstopot február 1-től vezette be a kormány 6 termékkategória esetében: a csirkemell és far-hát, a sertéscomb, a napraforgó étolaj, a 2,8% zsírtartalmú tej, a finomliszt és a kristálycukor árát a tavaly október 15-i szinten korlátozták egy rendelettel.

A hitelmoratóriumot még a koronavírus-járvány első hulláma során vezették be.

Az eredeti kamatstop rendelete szerint január 1. és június 30. között egy változó kamatozású lakáshitel kamata nem lehet magasabb, mint amennyi a tavaly október végi referenciakamatukból következik. Mindez azokra a már felvett hitelekre vonatkozik, amelyeknek ebben az időszakban volt vagy lesz a kamatfordulója.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kinevezése előtt arról beszélt, elképzelhetőnek tartja nem csak az árstopok meghosszabbítását, de azok kibővítését is.

(Facebook/Orbán Viktor)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.